РТ: Инфлација у Великој Британији достигла 40-годишњи максимум

22-07-2022 12:13:51 | | фото: © Daniel Harvey Gonzalez / In Pictures via Getty Image |


Инфлација у Британији се убрзала бржим темпом него што се очекивало у јуну и достигла је 9,4% на годишњем нивоу, што је највећи раст од фебруара 1982. године, показују подаци које је објавила Канцеларија за националну статистику.

Очекује се да ће индекс потрошачких цена порасти за 9,3% у јуну, са 9,1% у мају. Цене моторних горива и хране дале су највећи допринос овој промени, саопштило је британско статистичко тело.

Према објављеним подацима, годишњи пораст за транспорт износио је 15,2%. Цене хране и безалкохолних пића порасле су за 9,8 одсто у односу на пре годину дана, највише од марта 2009. године.

Прошлог месеца Банка Енглеске је прогнозирала да ће инфлација достићи врхунац од 11% на јесен, те планира повећање каматне стопе за пола поена у августу, након повећања од четвртине поена у јуну.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti