САД: Европа ће се суочити са тешким одлукама да смањи зависност од руске енергије

09-06-2022 06:49:03 | | фото: © РИА Новости / Михаил Голенков/ vostok.rs |


Европа се суочава са потешкоћама на путу да смањи зависност од гаса и нафте из Русије, рекао је саветник за енергетску безбедност америчког Стејт департмента Амос Хохштајн.


„Неће бити лако, Европа је јако и дуго зависна од руске енергије. Биће потребно време да се промени курс и Европа ће се суочити са тешким одлукама да смањи ову зависност“, рекао је он.

Према његовом мишљењу, најефикаснији начин да се смањи потражња за руским енергентима био би смањење зависности Европе од свих врста фосилних ресурса који се испоручују из Русије.

„Председник Џо Бајден је јасно ставио до знања да морамо да успемо да постигнемо ове циљеве паралелно, удаљавајући се од руских фосила“, додао је он.

Хохштајн је такође признао да су приходи Русије од продаје угљоводоника повећани у односу на период пре почетка специјалне операције у Украјини због раста светских цена нафте и гаса.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti