РТ: Инфлација у Француској достигла врхунац - министар финансија

02-06-2022 11:14:25 | | фото: © Getty Images / Howard Kingsnorth / RT/ vostok.rs |

Оочекује се да ће неко време остати на високом нивоу

Инфлација у Француској је достигла врхунац и очекује се да ће остати на високом нивоу још неколико месеци пре него што се постепено смањи, рекао је министар финансија земље Бруно Ле Мер. Инфлација у земљи је у мају достигла 5,2%.

„До краја 2023. требало би да видимо прогресиван пад инфлације. Могли бисмо да имамо инфлацију од око 2% до краја 2023.“, рекао је Ле Мер, додајући да не предвиђа рецесију.

Тренутна прогноза предвиђа раст привреде од четири одсто у 2022. години, рекао је он, додајући да ће француска влада представити ревидиране прогнозе економског раста до почетка јула.

Економија земље доживела је неочекивани пад у првом кварталу текуће године, јер су се потрошачи борили да се изборе са растућом инфлацијом која је у мају достигла рекордних 5,2% током 12 месеци, показали суобјављениподаци.

„Ако се монетарна политика не промени, нећемо инфлацију спустити на разумнији ниво од око 2 одсто“, рекао је Ле Мер, истичући да је одговорност Централне банке ЕУ да предузме прогресивне мере за смањење инфлације.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti