РТ: Највећа руска банка „Сбербанк“ искљуена из SWIFT-а

31-05-2022 12:20:12 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |

Сбербанка је саопштила да најновије санкције Запада неће утицати на њено пословање

Руски банкарски гигант "Сбербанк" је искључен из глобалног система за размену финансијских порука SWIFT у складу са новим сетом санкција које су одобрили лидери земаља Европске уније.

„Овај пакет санкција укључује друге тешке мере - десвифтовање највеће руске банке `Сбербанке`“, саопштио је шеф Европског савета Шарл Мишел после самита ЕУ.

Званичник је додао да последње санкције укључују и забрану три руска државна емитера, као и санкционисање појединаца који су наводно одговорни за ратне злочине у Украјини.

Не очекује се да ће искључење Сбербанке, највеће руске банке у смислу средстава, од SWIFT-а утицати на њене домаће операције, пошто су међународнa поравнања већ била ограничена претходно уведеним санкцијама, наводи се у прес-служби банке.

„`Сбербанка` ради нормално. Главна ограничења су већ на снази. Искључивање из SWIFT-а не мења тренутну ситуацију у међународним обрачунима. Домаће трансакције не зависе од SWIFT-а и банка ће их обављати у стандардном режиму“, наводи се у саопштењу банке.

У априлу је гувернер Централне банке Русије Елвира Набиулина рекла да је већина руских кредитора и 52 стране организације из 12 земаља добила приступ Систему за пренос финансијских порука (СПФС), алтернативи SWIT-у у земљи. Такође се наводи да ће бити држани у тајности идентитети чланова руског платног система.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti