Немачка гасна компанија ВНГ пристала на шему плаћања руског гаса

10-05-2022 08:26:50 | | фото: © РИА Новости / Иван Руднев/ vostok.rs |


Немачка гасна компанија "ВНГ" намерава да пребаци евре "Гаспромбанци" за даљу конверзију у рубље и плаћање гаса, пренео је "Ројтерс".

„Износ фактуре, који ће и даље бити деноминован у еврима, уплатићемо на рачуне `Гаспромбанке` у складу са планираном процедуром како бисмо гарантовали благовремено плаћање добављачу са наше стране“, саопштили су из компаније.

У ВНГ-у су изразили наду да неће бити потешкоћа са конверзијом евра у рубље.

„Барем је отварање рачуна прошло без проблема“, додаје се у саопштењу.

Истовремено, напомиње "Ројетерс", ВНГ није коментарисао питање да ли су отворена два рачуна код "Гаспромбанке" - у рубљама и у еврима. Компанија је истакла да предузимају све неопходне мере да обезбеде снабдевање гасом и економску стабилност Немачке у складу са законима о санкцијама.

После почетка руске војне специјалне операције демилитаризације и денацификације Украјине, Запад је појачао притисак санкција на Москву. Рестриктивне мере су усмерене пре свега против банкарског сектора и понуде високотехнолошких производа. Многе земље су најавиле замрзавање руске имовине.

Под овим условима, Русија од 1. априла прихвата плаћање гаса само у рубљама. Увозник мора отворити посебан рачун код "Гаспромбанке", на који ће пренети средства у валути наведеној у уговору. Банка ће ову валуту продати на Московској берзи и уплатити рубље на рачун купца гаса, са којег ће се вршити обрачуни са добављачем - "Гаспромом".

Бугарска и Пољска су одбиле да пређу на ову шему, а "Гаспром" је од 27. априла обуставио извоз у ове земље због неплаћања. Истовремено, "Блумберг" је пренео да је најмање десет европских купаца руског гаса отворило рачуне код "Гаспромбанке", а да су четири већ платила у рубљама.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti