РТ: Норвешки државни фонд пријавио губитак од 74 милијарде долара у првом кварталу

24-04-2022 10:08:55 | | фото: © Getty Images / primeimages / RT/ vostok.rs |


Норвешка је објавила да је Норвешки државни фонд, највећи на свету, изгубио 74 милијарде долара (-4,9 одсто) током првог квартала ове године због тржишних превирања изазваних геополитичким тензијама у Украјини.


Према подацима Централне банке Норвешке, која управља фондом од 1,3 билиона долара, највећи појединачни акционар на свету изгубио је 5,2% на акцијама и 4,8% на фиксном приходу.

„Први квартал карактерише геополитичка турбуленција, која је утицала и на тржишта“, рекао је заменик директора фонда Тронд Гранде.

Норвешка је у фебруару одлучила да уклони руска средства из фонда као одговор на покретање војне операције Москве у Украјини. Међутим, наишла је на проблеме са стварном имплементацијом одлуке након што је Москва забранила странцима да обављају послове на њеним берзама.

Према проценама представљеним 3. марта, губитак фонда на руским уделима у капиталу могао би да износи око 2,8 милијарди долара.

Извршни директор Николај Танген упозорио је у јануару да се раст фонда у протеклих 25 година вероватно неће наставити. Он је указао да су каматне стопе на рекордно ниским нивоима, да су тржишта акција на највишим нивоима свих времена, а да је инфлација остала „висока дуго времена“.

Фонд, који је Норвешка изградила приходима од свог извоза нафте, има портфељ од око 9.000 акција. Често називан „Фонд за нафту“, основан је 1990-их.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti