„Росавијација“ препоручила авио-компанијама да се припреме за могуће гашење Џи-Пи-Ес навигационог система, пише Известија

22-04-2022 08:35:17 | | фото: © РИА Новости / Рамиль Ситдиков/ vostok.rs |


Федерална агенција за ваздушни саобраћај "Росавијација" препоручила је авио-компанијама да се припреме за могуће гашење Џи-Пи-Ес навигационог система, пише лист Известија.
Руске ваздухопловне власти затражиле су од превозника да се припреме за летове безЏи-Пи-Ес-а.

Одговарајуће писмо је шеф одељења Дмитриј Јадров послао генералном директору Државне корпорације за управљање ваздушним саобраћајем Игору Мојсеенку и шефовима међурегионалних територијалних одељења агенције, које су га проследиле руководствима авио-превозника.

Државна АТМ корпорација је добила инструкције да помогне посадама авиона у случају нестанкаЏи-Пи-Ес-а, а пилоти треба одмах да обавесте диспечере о аномалијама у раду навигационог система. Авио-компаније, са своје стране, морају да припреме своје летачке посаде за такву претњу.

КадаЏи-Пи-Ес-абуде искључен, пилоти би требало да буду у могућности да контролишу положај авиона користећи традиционална навигациона помагала, наводи се у чланку.
Раније је саопштено да САД, у оквиру санкција, разматрају могућност искључења Русије саЏи-Пи-Ес-анавигационих система. Шеф државне корпорације "Роскосмос" Дмитриј Рогозин је рекао да је технички веома тешко искључити Русију из навигационог система, док ће национални ГЛОНАСС систем обезбедити навигациони сигнал.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti