Лавров: Добијали су гас и украли наш сопствени новац

19-04-2022 01:00:15 | | фото: © РИА Новости / Виталий Тимкив/ vostok.rs |


Одлука Русије да одреди плаћање гаса који испоручује западним земљама у рубљама није у супротности са постојећим уговорима, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.


„Неће бити промена за европске државе које купују гас од нас. Разлог наше одлуке је сасвим очигледан и разумљив - замрзавање руске имовине у еврима, у фунтама стерлинга за више од триста милијарди евра или долара. Новац је лоциран у западним банкама након што смо примали уплате од западних земаља за испоруку гаса. Другим речима, они су добијали гас и украли наш сопствени новац“, рекао је Лавров у емисији ТВ канала "Индија тудеј".


Он је подсетио да је Русија предложила решење по коме западне земље неће пребацивати новац на рачуне "Гаспрома" у иностранству, већ би требало да отворе посебан рачун код "Гаспромбанке", на који би се пребацивала уплата за гас. Поред тога, напоменуо је министар, у банци ће бити отворен паралелни рачун у рубљама, који ће конвертовати валуту.

"Нећемо ништа изгубити. Верујем да то није у супротности са уговорима, они ће и даље плаћати у еврима или доларима, али ћемо имати гаранцију да се таква крађа неће поновити", додао је министар.