РТ: Русија ублажила правила за стране валуте

10-04-2022 09:29:30 | | фото: © Getty Images / Tetra Images / RT/ vostok.rs |

Мере контроле капитала изазване санкцијама попуштају су се како рубља јача


Банка Русије укида привремене мере контроле капитала које су забрањивале појединцима да купују девизе, наводи се у саопштењу Централне банке.


Од 18. априла, грађанима Русије поново ће бити дозвољено да купују девизе у банкама, као и да подижу средства са својих девизних рачуна у америчким доларима и еврима до 10.000 долара или њихове противвредности у еврима, док износи изнад овог лимита могу бити повучени у рубљама. Ово ограничење је на снази до 9. септембра. Централна банка је напоменула да је банкама дозвољено да продају само новчанице у страној валути које су примиле након 9. априла 2022. године.


Банка је такође укинула раније уведену провизију од 12% за куповину чврсте валуте преко брокерских кућа.


Прошлог месеца Русија је поставила ограничења на куповину и повлачење девиза како би зауставила пад курса рубље, који је пао на историјски минимум након што су бројне западне земље увеле санкције Русији у знак одмазде за војну операцију Москве у суседној Украјини.

Међутим, национална валута је значајно ојачала током протекле недеље након што је Русија представила нови механизам плаћања у рубљама за извоз природног гаса. Такође су помогла рубљи да поврати своје место и ограничења Централне банке на куповину девиза и захтев да извозници конвертују у рубље 80% својих прихода у страној валути. Руска валута је 8. априла достигла најјачи ниво у односу на амерички долар од новембра 2021. године, на 72 рубље за један долар, и пробила се испод 78 рубаља за евро први пут од лета 2020. године.

Осим што је ублажила мере контроле капитала, Банка Русије је у петак такође смањила своју кључну стопу на 17%, након недавног повећања без преседана на 20%. Централна банка је објаснила да су хитни кораци предузети за подршку економији земље током протеклог месеца били успешни. Према аналитичарима ВТБ-а, овонедељни потези Централне банке ће вероватно додатно смањити волатилност рубље.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti