РТ: Финска запленила слике и скулптуре из Ермитажа и других руских музеја

07-04-2022 04:51:25 | | фото: © Getty Images / Richard Maschmeyer / RT/ vostok.rs |


Финска неће моћи да избегне одговорност када је реч о враћању слика и скулптура вредних 46 милиона долара које припадају Третјаковској галерији, Ермитажу и другим музејима у Русији, упозорила је Москва. Саопштење је уследило дан након што је финска царина потврдила заплену радова, који су се враћали кући из Италије и Јапана.

Министарство спољних послова Русије позвало је финског амбасадора Антија Хелантера и изразило „снажан протест“ због ових акција.

„Финска страна је своје поступке оправдала наводећи санкције које је Русији увела Европска унија. Нагласили смо да се ово што се дешава не може назвати другачије него правним хаосом. Поврат културних добара која су путовала у иностранство у оквиру сарадње музејских институција не може бити предмет ограничења“, наводи се у саопштењу Министарства.


Додаје се да иако Москва очекује од Финске „брзу одлуку“ у вези са враћањем руске имовине, одговорност је власти у Хелсинкију да чувају уметничка дела.

„Побећи од одговорности, скривајући се иза става Европске уније, у овом случају неће бити могуће“, упозорило је Министарство спољних послова.

Фински министар спољних послова Пека Хависто, говорећи данас за ТВ, нагласио је да царинска служба земље треба стриктно да поштује прописе ЕУ. Међутим, његов став је да предмети културне баштине припадају музејима који су их првобитно позајмили за изложбе. Он је објаснио да се санкције Русији уводе таквим темпом да се не могу предвидети све ситуације.

„Надам се да ће се ово брзо решити. Финска нема разлога да овде држи предмете било ког музеја“, рекао је министар и додао да се према сликарству и скулптурама треба односити са поштовањем и да се чувају у одговарајућим условима.

„Наравно, требало би да се врате у музеје где им је место“, рекао је Хависто.

У среду је финска царина објаснила заплену рекавши да се „параграф“ санкција ЕУ против Русије, уведених током протеклих шест недеља због ескалације непријатељстава у Украјини, односи на уметничка дела. Такође је речено да се неодређени број слика и скулптура чува „уз свеукупно разматрање њихове вредности, карактеристика и безбедности“.

Дана 4. априла, специјални изасланик Кремља за међународну културну сарадњу, Михаил Швидкој, објаснио је „кашњење“ у враћању радова позивајући се на „додатне бирократске процедуре“ у вези са санкцијама и изразио уверење да ће се они вратити кући по завршетку ове процедуре.

Након покретања руске војне операције 24. фебруара, западне земље увеле су широк спектар тешких санкција Москви. Рестрикције, које Русија сматра незаконитим и неоправданим, циљају различите секторе руске економије. Тренутно у Бриселу представници земаља ЕУ разговарају о петој рунди санкција Москви.

Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.

Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti