Удео рубље у трговини земаља ЕАЕУ уније премашује две трећине

04-04-2022 09:03:51 | | фото: © РИА Новости / Владимир Трефилов/ vostok.rs |


Удео рубље у трговини земаља Евроазијске економске уније већ премашује две трећине и постоји могућност да се и даље повећа, рекао је Сергеј Глазјев, министар за интеграције и макроекономију Евроазијске економске комисије у интервјуу за РИА Новости.


„Ако говоримо о међусобној трговини, онда је учињен озбиљан напредак у унутрашњим међусобним обрачунима земаља ЕАЕУ. У периоду од 2013. до 2020. године плаћања у националним валутама су порасла са 63 на 74 одсто. Русија користи рубље за плаћање 82 одсто трговинског промета са Белорусијом, 63 са Казахстаном и 58 одсто са Киргистаном“, рекао је он.


Према речима саговорника агенције, могућности коришћења националне валуте нису ограничене. Тако се 40 одсто трговинског промета са Киргистаном сервисира у доларима. Америчка валута је на другом месту у трговини са Казахстаном и Белорусијом, односно 28 и девет одсто.

Даље повећање учешћа националних валута у међусобним обрачунима земаља ЕАЕУ, према његовим речима, зависиће од продубљивања њихових трговинско-економских односа, од структуре трговине и степена њене диверсификације.

„Поред тога, курс ка дедоларизацији земаља ЕАЕУ зависиће од способности земаља да смање ниво екстерних ризика и од спровођења сета мера подршке, као што су интеграција националних платних система“, закључио је он.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti