РТ: Русија намерава да прекине сарадњу са Западом на Међунарродној космичкој станици

03-04-2022 09:09:22 | | Ракета Сојуз на космосдрому Бајконур, фото: © Thomas Koerbe |

Шеф руске космичке агенције каже да је уобичајени посао са НАСА-ом и ЕУ немогућ ако се не укину ограничења

Шеф руске космиче агенције каже да ће предложити план о окончању партнерства са Западом на Међународној космичкој станици (МКС).

Саопштење долази као одговор на санкције уведене Москви након почетка специјалне војне операције, која је покренута крајем фебруара.

Дмитриј Рогозин је рекао да ће Роскосмос ускоро руководству земље представити своје „предлоге у вези са роком окончања сарадње на МКС-у са космичким агенцијама САД-а, Канаде, ЕУ и Јапана“.

Према Рогозину, заједнички рад на Међународној космичкој станици не може да се настави као до сада, ако се не укину санкције.

„Став наших партнера је јасан - санкције неће бити укинуте“, написао је он на друштвеним мрежама.

„Циљ санкција је да се убије руска економија, наметне очај и глад нашем народу и да се наша земља баци на колена. Они очигледно неће успети, али циљеви су јасни.”

"Због тога сматрам да је обнављање нормалних односа са [нашим] партнерима у вези са Међународном космичком станицом и другим заједничким пројектима могуће само уз потпуно и безусловно укидање противправних санкција."


Шеф Роскосмоса је цитирао, како је рекао, писма која је добио од НАСА-е, Канадске космичке агенције (ЦСА) и Европске космичке агенције (ЕСА). Док су НАСА и ЦСА саопштиле да су спремне да наставе сарадњу на МКС-у, ЕСА је саопштила да ће то питање упутити појединачним државама чланицама ЕУ.

Многе земље су увеле свеобухватне санкције Русији, циљајући, између осталог, њене банке, финансије и увоз осетљиве технологије.

Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.

Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti