Космички туристи са „Сојузом“ полетели ка Међународној космичкој станици

08-12-2021 10:21:34 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Ракета "Сојуз 2.1а" са космичком бродом "Сојуз МС 20" лансирана је са космодрома Бајконур. На Међународну космичку станицу (МКС) поред команданта брода,
руског космонаута Александра Мисуркина, стићи ће и космички туристи - јапански бизнисмен Јусакуа Маезава и његов помоћник Језоа Хирана, преносе РИА Новости.

Летелица је ушла у орбиту девет минута након лансирања, а цео лет до МКС-а требало би да траје око шест сати. Спајање "Сојуза МС 20" са МКС-ом заказано је за 16:41 по московском времену. Посада ће се вратити на Земљу 20. децембра.



Туристи ће учествовати у научном програму станице, реализoваће задатке интернет корисника са списка „100 ствари које желиш да радиш у космосу“, снимити то и објавити на "Јутјубу".

На МКС ће бити допремљени новогодишњи поклони за руске чланове посаде, реквизити за мисије, као и јапанска храна прилагођена за коришћење у космосу.

Маезава и Хирано су први туристи у последњих 12 година који су летети до Међународне космичке станице у летелици "Сојуз".
У периоду 2001-2009, на МКС је у "Сојузу" стигло седам туриста. Према различитим изворима, лет су платили између 20 и 40 милиона долара.