„Постоји хитна потреба за немачке потрошаче да се покрене рад гасовода `Северни ток 2`“

09-11-2021 08:01:42 | | фото: © Nord Stream 2 / Nikolai Ryutin/ vostok.rs |


Немачки потрошачи гаса осећају хитну потребу за покретањем гасовода "Северни ток 2", изјавио је за РИА Новости Клаус Ернст, посланик немачког Бундестага претходног сазива из Левице, који је био на челу Oдбора за економију и енергетику.


„Чињеница да је `Северни ток 2` сада практично завршен и да остаје само да добије одобрење од Федералне агенције је огроман напредак. Очигледно је да сада гас који је Немачкој потребан може да се испоручује Немачкој по разумним ценама“, рекао је Ернст.


Било шта друго, рекао је, би било скупље, „посебно амерички фракинг гас“.

"Дакле, по мом мишљењу, постоји хитна потребаза немачке потрошачеда се покрене рад гасовода и да се Европи обезбеди довољно гаса“, рекао је саговорник агенције.

Према Ернсту, сертификација би могла бити завршена почетком 2022. године. Он је напоменуо да Кијев и Варшава, који се противе пројекту, не би требало да учествују у овом процесу.

„Зашто не бисмо добили гас из Русије ако Украјина не плаћа своје рачуне?", додао је он. Бивши парламентарац је сигуран да Москва треба да има право да не испоручује сировине неплатишама.