Бајден оптужио Русију и ОПЕК за раст цена нафте

03-11-2021 08:21:29 | | фото: © РИА Новости / Максим Богодвид/ vostok.rs |


Амерички председник Џо Бајден оптужио је Русију и ОПЕК за подизање цена нафте.


"Ако погледате цену бензина, цене нафте, то је тренутно последица одбијања Русије или земаља ОПЕК-а да производе више нафте. Да видимо шта ће се са овим десити пре или касније", рекао је Бајден на конференцији за новинаре у Газгову, преносе РИА Новости.

Подсетимо, раније је "Блумберг" навео да је изјава председника Владимира Путина о могућности да цене нафте порасту на 100 долара по барелу узнемирила САД, Јапан и Индију.

Према речима аутора чланка, након ове изјаве, земље потрошачи су почеле да врше најјачи дипломатски притисак последњих година на ОПЕК + да повећа експлоатацију.

"Бајденова администрација је све забринутија због раста цена бензина, које су достигле седмогодишњи максимум. Већ неколико недеља позива ОПЕК + да производи више нафте", наводи се у публикацији.

"Званичници из Сједињених Држава, Јапана и Индије разговарали су међусобно приватно, а такође су дошли до других великих потрошача нафте и земаља извозница. Позиви су почели пре око три недеље, али су се последњих дана интензивирали након што је цена порасла на $ 85“, закључује се у чланку.