Десет највећих лучких градова у Русији

17-04-2021 06:52:13 | | Санкт Петербург, фото: © ТАСС / Станислав Забурдаев/ vostok |


Русија има 67 поморских лука на 12 мора, од Црног и Балтичког мора до Тихог и Северног леденог океана. У промету најважнијих међу њима огроман удео имају руска нафта, угаљ и друга роба, пише Russia beyond.

Новоросијск

\"\"

Legion Media

Налази се у Новоросијском заливу Црног мора који се не леди. Град је неколико векова био у турској Османској империји, али после Руско-турског рата 1829. године припао је Русији према мировном уговору. То је највећа лука у Русији са робним прометом од више од 140 милиона тона годишње. Овде се налази и база Ратне морнарице Русије.

Санкт Петербург

\"\"

Bin im Garten (CC BY-SA 3.0)

Прва лука потиче из 1703. године, када је и основан град. Међутим у близини Петербурга Фински залив имао је уску вијугаву обалу што је временом почело да отежава пролазак великих трговачких бродова. Због тога је у другој половини 19. века изграђен Морски канал који је омогућио отварање нове луке. „Велика лука Санкт Петербурга“ простире се дуж обале 31 километар и има око 200 пристаништа.

Владивосток

\"\"

Legion Media

Једна од највећих далекоисточних лука и главна база Пацифичке флоте Русије. Град је основан 1860. године управо као војна лука а њено име значи „владати Истоком“. Крајем 19. века овде су масовно почели да се досељавају људи из целе Руске империје, па је град постао крајње одредиште Транссибирске железнице. У Совјетско време град са својом скромном затвореном луком није био у сфери интересовања власти. Међутим деведесетих година прошлог века дозвољен је улазак странцима, а после самита Азијско-пацифичке економске сарадње 2012. године потпуно се трансформисао. Данас је то и зона слободне трговине.

Нахотка

\"\"

Legion Media

„Ово је откриће“ (на руском находка), узвикнуо је према легенди један од морнара у лето 1859. године када се корвета „Америка“ приближила непознатом заливу. Нова тачка на карти тако је и названа Нахотка. Прво је ту било село, али тридесетих-четрдесетих година прошлог века затвореници ГУЛАГ-а изградили су луку и никао је град. Данас је то треће по величини насељено место у Приморском крају на руском Далеком истоку, после Владивостока и Усуријска.

Петропавловск Камчатски

\"\"

LokkLamora (CC BY-SA 4.0)/Legion Media

Насеље у Петропавловску основано је још крајем 17. века, када су ови далеки крајеви и откривени. У 19. веку овде је почела да ниче лука, чему је погодовала чињеница да се море у Авачинском заливу није ледило. За време Другог светског рата изграђена је велика нова лука која се ширила током читавог двадесетог века. Петропавловска лука интензивно се развија и данас, јер представља важну тачку Северног морског пута, најкраће руте од европског дела Русије до Далеког истока.

Мурманск

\"\"

Legion Media

У највећем на свету граду иза поларника налази се најважнија северна лука која се не леди. Изграђена је 1915. године у време Првог светског рата, а након тога овде је основан град. У совјетско време Мурманск се интензивно развијао, лука је служила за снабдевање и ремонт бродова Северне флоте. У време Другог светског рата град је био изложен ваздушним нападима и разрушен, али нацистичка војска није успела да га заузме копненим путем. Лука у Мурманску данас не губи на значају представљајући базу за развој Арктика и упориште руске флоте ледоломаца на нуклеарни погон.

Сочи

\"\"

Legion Media

Зграда поморске луке у Сочију подигнута је у стилу стаљинистичког ампира 1955. године. Лука је превасходно оријентисана на путнички превоз, а не трговачко-индустријску делатност. Танкерима за превоз нафте забрањен је улазак у луку, али зато велики крузери саобраћају из све снаге. Руско присуство на овој обали датира од прве половине 19. века, када се појавила прва тврђава, а већ 1909. године Сочи је постао главно одмаралиште на црноморском приобаљу Кавказа.

Калињинград

\"\"

Legion Media

Овај град се до 1945. године звао Кенизберг и био је престоница Источне Пруске. Прва трговачка лука основана је још у 14. веку. После Другог светског рата северни део те покрајине и сам град припали су СССР-у. Лука је за време рата била озбиљно разрушена па је совјетска власт изградила нови Калињинград, најзападнију луку Русије и једину луку руског приобаља на Балтичком мору која се не леди. Пре свега, лука у Калињинграду усмерена је на пружање услуга у домену комерцијалног промета робе и индустрије прераде рибе која се овде појавила тек у СССР-у.

Махачкала

\"\"

Legion Media

Главни град републике Дагестан, највећи град на руском северном Кавказу и притом једина руска лука у Каспијском језеру која се не леди. Лука је изграђена у другој половини 19. века, овде постоји велико пристаниште за расути терет, као и железнички трајект и савремена високотехнолошка нафтна лука. У Махачкали се налази и једна од база Каспијске флотиле Ратне морнарице Русије.

Севастопољ

\"\"

Алексеј Маљгавко/Sputnik

Савремени Севастопољ основан је по указу Јекатерине Друге из 1783. године, одмах после присаједињења Крима Руској империји. Севастопољ је постао главна црноморска лука Империје још почетком 19. века. У том граду ратничке славе који је много пута учествовао у разним ратовима и данас се налази главна војно-поморска база Црноморске флоте Русије. Осим војне базе у Севастопољском заливу који се не леди постоји и велика индустријска лука која се бави превозом рибе, нафте, метала и других производа широког спектра.

Александра Гузева,
Russia beyond