РТ: Холандија још једна земља која је обуставила употребу вакцине компаније „АстраЗенека“ због забринутости на могуће нежељене ефекте

15-03-2021 09:17:37 | | фото: © Reuters / Piroschka van de Wouw / RT/ vostok.rs |


Холандија је обуставила употребу вакцине против коронавируса компаније "АстраЗенека" на најмање две недеље, док истрагу о потенцијално озбиљним нежељеним ефектима вакцине спроводи Европска агенција за лекове (ЕМА).


Одлука из предострожности да се обустави употреба вакцине најмање до 28. марта заснована је на новим информацијама Норвешке и Данске у вези са потенцијално озбиљним нежељеним ефектима код људи који су примили инокулацију, рекао је у недељу холандски министар здравља Хуго де Јонге.

„Не можемо дозволити никакве сумње у вези са вакцином“, рекао је де Јонге.

„Морамо бити сигурни да је све у реду, па је за сада паметно направити паузу.“

Холандске здравствене власти морале су да откажу 43.000 термина за вакцинацију због суспензије.

Ирска је донела исту одлуку раније у недељу, обуставивши употребу вакцине "АстраЗенека" након што су у Норвешкој забележена четири нова случаја људи који пате од озбиљног згрушавања крви након примања вакцине. Данска је у четвртак престала са употребом вакцине након што су се код неких прималаца створили крвни угрушци, а Норвешка је следила њихов пример.

Аустрија, Исланд и Италија такође су одложиле или ограничиле кориштење вакцине на основу истих забринутости. Здравствене власти истакле су да још увек нису утврдиле јасну везу између вакцине "АстраЗенеке" и пријављених медицинских проблема кос пацијената.

Светска здравствена организација је саопштила да се вакцина и даље сматра безбедном за употребу, те да није доказано да изазива згрушавање крви.

Такође, седам особа је умрло убрзо након што су примили вакцине у првој недељи увођења вакцине у Јужној Кореји, које је почело 26. фебруара. Свих седам случајева укључивало је вакцину "АстраЗенека", а 17 других који су је примили имали су озбиљне реакције које нису биле фаталне. Од тада је забележено 46 тежих реакција, али није било додатних смртних случајева, а скоро 562.000 људи примило је вакцину, према владиним подацима. Јужнокорејске здравствене власти наводно нису пронашле доказе да је смрт узрокована вакцином.

Обустављање вакцинације у Холандији долази усред све већих немира због ограничења због пандемије коронавируса. Протести против закључавања настављени су у недељу са сукобима између полиције и демонстраната у Хагу.


Извор:РТ