РТ: Русија је „егзистенцијална претња“ Западу коју НАТО мора да неутралише како би спречио „рат сила“ - командант НАТО-а у Европи

25-02-2021 11:28:36 | | Тод Волтерс, фото: © U.S. Dept of Defense / RT/ vostok.rs |


Хладни рат се завршио пре неколико деценијама, али Москва и даље ради на одржавању утицаја совјетске ере на источну Европу, устврдио је један од главних генерала Вашингтона, упозоравајући да САД морају да се супртставе Русији ради постизања светског мира.


У говору који је објавила прес служба Пентагона, шеф Европске команде те земље, генерал ваздухопловства Тод Волтерс, устврдио је да је, када је реч о ангажовању америчких снага у иностранству, „све што радимо у вези са стварањем мира“. Међутим, нагласио је, „такмичимо се за победу ... и ако одвраћање не успе, спремни смо да одговоримо на агресију, пре свега преко НАТО-а“.


Волтерс је такође врховни савезнички командант НАТО-а под вођством САД-а на континенту, а последњих недеља виђено је како његове чланице организују вежбе и учествују у низу инцидената са руским морнарима у Црном мору. „Поред вежби“, додао је, „спроводимо операције и друге активности да бисмо се такмичили, одвраћали и припремали да одговоримо на агресију“, укључујући одржавање присуства у спорном региону.


Генерал је инсистирао да је Запад у борби за доминацију над Москвом и да он мора да изађе на прво место.

„У ери смо глобалне конкуренције за моћ. Победа у овој ери осигурава да глобална конкуренција моћи не постане глобални рат сила“, рекао јеВолтерс.

„Упркос широко распрострањеној међународној осуди и сталним економским санкцијама, Русија се бави дестабилизацијом и злоћудним активностима широм света, при чему се многе од тих активности дешавају близу наше куће“, рекао је он.

„Русија остаје трајна егзистенцијална претња Сједињеним Државама и нашим европским савезницима“, нагласио је Волтерс.

„Русија и Кина, која се прогласила готово арктичком силом, наставиле су да милитаризују регион и теже успостављању економских упоришта да би стекле утицај на регионалну управу“, рекао је он. Ово је, рекао је Волтерс, нагласило потребу да се "одржи кредибилно арктичко одвраћање и осигура да виталне морске линије комуникације остану отворене осигуравајући везу између Гренланда, Исланда и Уједињеног Краљевства".

Одмрзавањем морског леда чинећи арктички круг пловним за комерцијалне бродове током целе године, Арктик бележи све веће интересовање земаља, укључујући САД и Русију. Русија, која се простире на већем делу региона, поставила је за циљ да до њених хладних вода до 2024. године дође најмање 80 милиона тона робе.

Прошлог месеца, Министарство одбране Русије је објавило да су снајперисти извели серију вежби по хладном времену дизајнираних да повећају њихове способности за деловање на крајњем северу. У оквиру вежби, током дана и ноћи вежбали су гађање мета до 1.000 метара и на температурама од -35 степени.

Крајем прошле године, Русија је поново активирала истраживачки објекат из совјетске ере дизајниран да тестира перформансе ватреног оружја под „екстремним температурама“ и до -60 степени. Услови су створени да опонашају окружења попут Арктика.

Извор:Восток/РТ