Нови роман о Хитлеру

22-01-2013 01:09:00 | Блиц | М.И. / Фото: Блиц |

Нови роман о Хитлеру под називом "Er ist wieder da" изазвао велики успијех,али и критике у Њемачкој. Да ли је у питању пародија или нешто друго?

Последњих дана велика узбуна подигла се око новог романа о Хитлеру. Роман под називом "Er ist wieder da" (Он је опет међу нама) разбуктао је расправу о растућем неонацизму ,али и постигао велику читаности у Њемачкој.

Аутор овог романа је бивши новинар  Тимур Вермес коме је ово први роман,  који је продат у 360.000 примјерака. Наиме, ово је сатирична прича или пародија о Адолфу Хитлеру,  који је преспавао вријеме од 1945.  до 2011. Он се буди 2011. године и уопште не зна ста се дешавало 1945. Креће у шетњу по Берлинским улицама,  људи га препознају, али су увјерени да је то само глумац.

Тако креће прича овог романа, који је у кратко вријеме добио  велику читаност у Њемачкој, али исто тако и критике и згроженост многих.  Вермес наводи да је овим хтио да прикаже друго лице Адолфа. Новинар Данијел Ерк наводи да је ово добра прилика да се Њемци ослободе сваке кривице и да је  Хитлер једини одговоран за рат.