Мјерење кишних падавина помоћу мобилних мрежа

05-03-2013 02:52:00 | | Јелена Делић / bbc.co.uk |

Начин да се измјере падавине помоћу сигнала мобилних мрежа је стављен у праксу у цијелој Холандији. Киша упија и расипа мобилни сигнал на начин који се може анализирати да да свеобухватну слику падавина.

Проба у Холандији, како је наведено у Зборнику Националне академије наука, је показала да је метода упоредива са радарима и мјерачима за кишне падавине- пиезометрима. Али може се употребљавати у многим предјелима гдје нема радара или је недовољно пиезометара.


Висококвалитетни подаци о падавинама су потребни за тачна упозорења на поплаве или да се учинковито руководи локалним воденим ресурсима. Ипак, број падавина пада широм свијета.

Извјештај у хидрометереолошком часопису из 2012 показао је да је од 1989 до 2006 број падавина у Европи опао за половину и за 90% у Јужној Америци.

Идеја да се намакање кишних капи у сигнал одашиљача мобилних мрежа може искористити за мјерење падавина је по први пут изнешена у раду у области науке 2006. године.

Успон и пад јачине сигнала у свакој „вези“– пут од једног до другог одашиљача- даје просјечну мјеру колико је кише пало између њих. Док се ове везе преплићу преко регије, ове једноставне мјере могу се математички сакупити одвојено да се састави мапа кишних падавина у датом моменту.

Да би тестирали ову идеју на већим размјерама, истраживачи на Wагенинген Универзитету и Норвешком краљевском метереолочком институту прикупили су јачине сигнала од 2.400 веза руковођених Т-Мобиле НЛ током два периода од 12 дана у 2011 години.

Подаци су упоређени са онима који су добијени метереолошким радарима и пиезометрима, и научници су ту пронашли добру подударност.

„ Показали смо да је могуће да се заиста прате падавине, да се препознају појединачни пљускови и како они путују преко цијеле земље,“ рекао је Аарт Овереем из Wагенинген универзитета и водећи аутор ове студије.

„То би било најкорисније за земље које немају много података о кишним падавинама или временских радара – у Африци на примјер, имају мобилне телефоне, барем тамо гдје је густина насељености довољно висока“ рекао је за БиБиСи вијести.
Са методом датом у новом раду, све што је потребно су сирови подаци који морају бити предани од стране оператера мобилне телефоније.

„ За те земље било би веома интересантно када би подаци мобилних мрежа били доступни како би покушали да направе такве мапе падавина – и наравно, надамо се да ће постати лакше да се прикупе подаци“.

Превела: Јелена Делић

Извор: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-21290976