Књижевна награда Т.С. Елиот први пут отишла у САД

26-01-2013 12:43:00 | | Бранко Ракочевић |

Американка Шерон Олдс добитница је овогодишње британсе књижевне награде која носи име славног америчко-енглеског писца Томаса Стерна Елиота „ТS Eliot Prize„ за пјесничку збирку „Јеленов скок„. Она је прва америчка пjeсникиња која је добила ову престижну британску награду.

У збирку пјесама овјенчану Елиотовом наградом ушли су стихови из  интмне лирике  у којој је ова пјесникиња  „одболовала„  свој  развод  с мужем .  Чланови жирија на чијем је челу била шкотска  пјесникиња  Керол Ен Дафи која је и сама добитница  „Елиота „, назвали су награђену  збирку пјесама Шерон Олдс  „потресном књигом о љубави и храбрости „.

Награда у новчаном износу од 15.000 фунти лауреаткињи је уручена у лондонском музеју Wallace Collection.

Награду  „Т.С. Елиот„  установило је  Друштво пјесничке књиге које је основао америчко-енглеским пјесник Томас Елиот ( 1888-1965 ) и додјељује се  од 1993. сваке годне  за најбољу збирку нових пјесама објављену на енглеском говорном подручју.  У 2012. години у најужи избор је поред Шарон Олдс ушло још девет  пјесника , и сви су они  добили утјешну  награду од по 1000 фунти.

Шарон Олдс , рођена је у Сан Франциску  1942. Године и раније је већ била номинована за награду Елиот. Прва њена  пјесничка књига под називом „Реч Сатане „ објављена је 1980. године, а  од тада јој је изашло  11 књига  поезије.