Ћелије мозга живе дуже од тијела

27-02-2013 05:12:00 | | еТрафика |

Научници тврде да ћелије мозга могу живјети најмање два пута дуже него организми у којима се налазе. Научници су открили да мождане ћелије мишева имплантиране у пацове преживе све до смрти пацова, што износи два животна вијека миша чије су ћелије узете.

"Ми полако, али константно продужавамо животни вијек човјека", рекао је др. Лорензо Маграсси, неурохирург са Универзитета у Павији и један од вођа истраживања.

Значај овог истраживања лежи у чињеници да је доказано да мождане ћелије не би умрле чак ни ако би се животни вијек човјека продужио на 160 година. Већина ћелија у људском тијелу се константно замјењује новим, али људи се рађају са скоро свим можданим ћелијама које ће икада имати.

Маграсси и његове колеге су жељели открити да ли ћелије мозга могу наџивјети организме у којима живе. Како би то урадили, научници су узели мождане ћелије из мишева и имплантирали их у мозгове 60 фетуса пацова. Пацови су након тога пуштени да живе нормално. Неколико дана прије природне смрти пацови су еутаназирани, а научници су анализирали њихове мозгове. Имплантиране мождане ћелије су биле живе, иако пацови живе два пута дуже од мишева, пише Ливе Сциенце.

Маграсси је додао да би ово истраживање могло помоћи код трансплантација можданих ћелија које би се могле користити за лијечење Алзхеимерове и Паркинсонове болести.