Новак: На Арктику се налазе огромне залихе угљоводоника

27-03-2017 01:07:02 | | / vostok.rs |


Министар енергетике Русије Александар Новак изјавио је да се на Арктику у овом тренутку налазе огромне залихе угљоводоника, које се процењују на милијарде тона „црног злата“ и десетине билиона кубних метара гаса.

„Желео бих да наведем да је Арктик за нас стратешки потенцијал. Тамо се на данас налазе огромне залихе угљоводоника, које се процењују на милијарде тона нафте и десетине билиона кубних метара гаса. Арктик данас није само морски део већ и копнени. Освајамо га пуном паром“, изјавио је Новак у интервјуу за РТ.

Шеф руског Министарства енергетике је навео и да је 2016. године на Арктику произведено скоро 90 милиона тона нафте, што представља 17 одсто укупне производње нафте у Русији.

„Ако се говори о производњи гаса, ту су бројке још веће. Данас су главни центри производње гаса — Јамало-Ненецки аутономни округ и Ненецки аутономни округ. Прошле године је у Русији произведено око 500 милијарди кубних метара гаса на Арктику. То је око 80 одсто укупног обима. Наравно, то је стратешки ресурс. Ми смо стално ангажовани на развоју Арктика. У перспективи, ове године је планиран почетак експлоатације фабрике за производњу природног гаса ’Јамал СПГ‘… Имамо много пројеката које смо реализовали последње време: почетак рада Бовањенковског нафтно-гасног поља и других нафтних поља која освајају компаније као што су ’Росњефт‘ и ’Лукоил‘“, рекао је Новак.