Обилазак Нижњег Новгорода за 72 сата

11-03-2017 03:55:10 | | Споменик Кузми Мињину и Дмитрију Пожарском у Нижњем Новгород |

Како најбоље да искористите време и обиђете Нижњи Новгород за само три дана? Које градске знаменитости да посетите? Где да направите најбољи селфи? Где да свратите на ручак?

Нижњи Новгород се налази у центру европског дела Русије. Има преко милион становника и пети је по величини град у Русији. Житељи Нижњег Новгорода поносни су на историју свога града. Нижњеновгородски Кремљ никада није био освојен, а у „смутно доба” 1612. године Мињин и Пожарски су управо из Нижњег Новгорода повели народну добровољачку војску и ослободили Москву и Русију од пољске окупације.

1.Дан у Нижњем Новгороду започните у кафеу „Coffee Cake”у Рождественскојулици. Попијте еспресо или раф-кафу са лавандом (руски коктел на бази еспреса).

Фотографија: Јелена Ларионова за RBTH

2. У шетњу градом крените из Рождественскеулице, где се налазе најбоље продавнице, кафеи и клубови.

3. У Рождественској улици обавезно посетите прелепу ЦрквуРођења ПресветеБогородицечије шарене куполе личе на куполе московског Храма Василија Блаженог, а искошен звоник на Криви торањ у Пизи. По мишљењу грађана Нижњег Новгорода, Црква рођења Пресвете Богородице је најлепше здање у граду.

Фотографија: Lori/Legion-Media

4. На Кеју Фјодоровског доживећете незабораван залазак сунца.Удахните дубоко, а затим се од Цркве рођења Пресвете Богородице попните 400 метара узбрдо. Вреди се потрудити, јер се одозго пружа диван поглед на град и ушће Оке у Волгу. Уживајте у сунчевом заласку и направите селфи са прелепим пејзажем у позадини.

Фотографија: ТАСС/Владимир Смирнов

5. У ресторану„Безухов” на почетку Рождественске улице уз вечеру можете уживати у руској књижевности, америчким филмовима или нижњеновгородској dubstep музици.

Фотографија: Јелена Ларионова за RBTH

6. По нижњеновгородском Кремљу је најлепше прошетати када је тишина и још нема гужве. До Кремља можете стићи трамвајем. Више информација о трамвајским линијама у Нижњем Новгороду погледајте на сајтуhttp://tramtour.ru/trip. Зидине са кулама дуге су 1200 метара. Уживаћете у пријатној шетњи и погледу на град и Волгу.

Фотографија: Јелена Ларионова за RBTH

7. Испод зидина Кремља, у близини Трга народног јединства, налази се познати споменик житељу Нижњег Новгорода Кузми МињинуикнезуДмитрију Пожарском. То је мања копија споменика постављеног у 19. веку на Црвеном тргу у Москви од новца који је сакупио народ.

8.После шетње Кремљом свратите на брз и укусан залогај у кафе-бар „Харингаикафа” поред Трга народног јединства у Рождественској улици. Ако волите барове попут лондонског „Dogs & Bubbles”, поручите специјалитет куће – харингу и кафу. Уместо тога можете се одлучити за цеђену лимунаду и тост са намазом од лососа.

9.Вече у Нижњем Новгороду најлепше је провести на Нижњеволшком кеју. Лагано прошетајте обалом док сунце залази, осмехните се пролазницима и дубоко удишите свеж ваздух са реке.На кеју се налазе Чкаловљеве степенице са 560 степеника. Ако успете да се попнете уз њих, биће то одлична рекреација за крај дана.

Фотографија: Јелена Ларионова за RBTH


10.Волите ли екстремну забаву? У Нижњем Новгороду обавезно посетите жичару дугу преко три и по километра која се протеже изнад Волге на висини од 82 метра. Викендом је најбоље доћи око 9 сати ујутру, када се жичара отвара, да не бисте чекали у реду. Вожњу жичаром не препоручујемо по ветровитом или лошем времену.

11.После вожње жичаром крените у улицуБољшајаПокровскаи посетите нижњеновгородски Бродвеј. Викендом је овде прилична гужва. Видећете виле трговаца, позориште и друга интересантна здања. На средини бучног шеталишта налази се зграда Државне банке која личи на староруску украшену брвнару („терем”). Саграђена је као поклон царској породици поводом 300-годишњице династије Романов. Ентеријер зграде је осликао најпознатији илустратор руских бајки Иван Билибин. Нижњеновгородска банка заиста изгледа као неосвојива тврђава у којој се чува небројено благо и спава змај попут Толкиновог Смауга. Зграду банке можете обићи са туристичком групом, а посета се мора унапред заказати телефоном. Без претходне најаве банка се може обићи само 17. маја.

Фотографија: Lori/Legion-Media

12.Посету Нижњем Новгороду завршите у култномбару„Библиотека”,у коме се сто мора раније резервисати. Бар се налази у улици Бољшаја Покровска. Уређен је као читаоница, има полице са књигама и стилизован мени, али никада није тихо као у библиотеци. На тераси бара можете поједести пицу, попити сангрију и пробати домаће десерте.

Како стићи?

У Нижњи Новгород ћете најбрже и најудобније стићи возом „Стриж” који полази са Курске железничке станице у Москви. Путовање возом траје 4 сата. Вожња аутомобилом од Москве до Нижњег Новгорода траје 6 сати аутопутем М7.

У Нижњи Новгород можете допутовати и бродом. Тако су трговци пре неколико векова Волгом путовали на чувени нижњеновгородски сајам. Карта се купује на московском пристаништу, одакле брод полази. Пловидба Волгом до Нижњег Новгорода траје 4 дана.

Јелена Потапова,
Руска реч