ДНР и ЛНР преузимају предузећа од власти у Кијеву

27-02-2017 04:50:08 | | / vostok.rs |


Посланици Народног Савета (парламента) Доњецке Народне Републике на ванредном заседању су изгласали закон о национализацији украјинских индустријских предузећа на територији ДНР.

Углавном се ради о металуршким комбинатима у власништву олигарха Рината Ахметова, а у самом закону се формално не говори о њиховој национализацији већ о увођењу под „спољњу управу“. Међутим, те фабрике су од данас под контролом Доњецка, а не Ахметова и Кијева.

У образложењу се наводи да је преузимање контроле изнуђен економском блокадом коју је Украјина увела против ДНР и Луганске Републике.

Објављено је да исти потез повлачи и ЛНР и да ће фактичка национализација ступити на снагу већ 1 марта.

Објављено је такође: да су за фабрике Ахмета већ нађени нови извори сировина, а и тржишта за продају „готове робе“.

У заједничкој изјави председника ДНР и ЛНР - Александра Захарченка и Игора Плотњицког - наглашава се да ће стављање свих украјинских фирми под контролу Доњецка и Луганска уследити ако Кијев не укине економску блокаду коју је против њих увео.

Председбици су такође упозорили: „Ако блокада до среде у поноћ не буде скинута - престаћемо и да испоручујемо угаљ Украјини! Све своје производне процесе ћемо преоријентисати на Русију и друге земље“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут