Споразум о зони слободне трговине између Украјине и ЕУ десет пута профитабилнији за ЕУ

25-02-2017 11:25:12 | | / vostok.rs |

Након потписивања Споразума о зони слободне трговине између ЕУ и Кијева Европа је прошле године повећала извоз у Украјину за 2,575 милијарди евра. Ипак, Украјину је профитирала од споразуме десет пута мањи, показују статистички подаци Генералног директората за трговину Европске комисије.

У 2016. години — након ступања на снагу Споразума о зони слободне трговине између ЕУ и Украјине — извоз из земаља ЕУ у Украјину повећао се за 2,575 милијарду евра у поређењу са 2015. годином. Притом, за исти период извоз украјинске робе у ЕУ није много порастао — само за 243 милиона евра. То показује да се за више од десет пута повећао извоз ЕУ у односу на извоз извоза Украјине.

Према статистици Генералног директора за трговину Европске комисије, у 2016. години ЕУ је извезла у Украјину робу у вредности од 16,505 милијарди евра. Годину дана пре тога Европљани су извезли производе за 13,93 милијарду евра.

Украјина је успела да повећа и испоруке производа у земље Европе — у 2016. години њен извоз у ЕУ је износио 13,08 милијарди евра, док је 2015. године овај показатељ износио 12,837 милијарди евра.

Ово показује да је Споразум о зони слободне трговине десет пута профитабилнији за ЕУ у односу на Кијев. Брисел је успео да повећа извоз за 2,575 милијарде евра, док су Украјинци за само 243 милиона евра.

Подсетимо, сличан показатељ у 2015. години био је нижи два пута — тада је разлика између увоза и извоза Украјине износила 1,093 милијарде евра.

Према званичним подацима државне службе за статистику Украјине, у 2016. години многе земље ЕУ су повећале испоруке робе у Украјину. Између осталог, за 71,4 одсто је повећан увоз из Француске, док је извоз производа из Украјине у ту земљу смањен за 8,9 одсто. Такође је за 39,1 одсто повећан је увоз робе у Украјину из Италије, док је извоз из Украјине смањен за 2,5 одсто.

Летонија је такође повећала извоз — за 29,1 одсто у поређењу са прошлом годином, док је увоз из Украјине пао на 8,1 одсто.

Приметно је повећање увоза робе из Белгије за 22,7 одсто, док је извоз из Украјине смањен за 15,2 одсто.

Почетком прошле године ступио је на снагу Споразум о зони слободне трговине између Украјине и ЕУ. Пре тога, власти ЕУ су тврдиле да ће споразум донети корист Украјини. На сајту Европске службе за спољнополитичку делатност су навели предности од Споразума за Украјину.

„Захваљујући либерализацији тарифа, пре свега регулаторном зближавању, Украјина може брзо да искористи предности нових трговинских могућности и поједностављен приступ највећем светском тржишту. Украјина може да искористи предности избора који говори о њеној чврстој привржености напретку на путу потребних институционалних и економских реформи“, тврдили су у Бриселу.

У документу су објаснили да ће споразум омогућити украјинским компанијама да постану конкурентније.

Међутим, највећи проблем је што сви украјински производи треба да добију сертификат ЕУ, што је дуг и мукотрпан процес, док за то време европски производи преплављују украјинско тржиште.

Како би сачували своје златне резерве због таквог стања платежног биланса, Украјина мора стално да се задужује. Тиме се повећава социјални притисак на становништво и врши се приватизација кључних предузећа. Овакви кораци кијевских власти могу довести до банкрота украјинске економије у наредне две године.