Бањалуку у јуну посјетило 5.800 туриста

28-08-2014 02:53:44 | | СРНА/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Бањалуку је у јуну посјетило 5.800 туриста, а остварено је 9.400 ноћења, изјавио је директор Туристичке организације Бањалука Остоја Барашин. „Доласци су на истом нивоу као у јуну прошле године, с тим да је остварен један одсто ноћења више него прошле године“, рекао је Барашин.

Барашин је навео да је у првих шест мјесеци ове године остварено четири одсто мање ноћења него у истом периоду лани, као и пет одсто мање долазака.

„У априлу и мају ове године, због лоших временских услова и поплава, није било могуће да пружамо туристичке услуге авантуристичког туризма, а и путовања су била отежана, па је у мају забиљежено 23 одсто мање долазака и 17 одсто мање ноћења“, каже Барашин.

Он је додао да се очекује да ће град на Врбасу током овогодишње љетне сезоне посјетити више од 20.000 гостију, док процјене Туристичке организације говоре да ће Бањалуку ове године посјетити 65.000 гостију и да ће бити 105.000 ноћења.

„Јул и август су мјесеци у којима је било спортских догађаја. У јулу је одржано Европско првенство у кајаку и кануу, а у августу Свјетско првенство у падобранству, који ће показати више посјета“, рекао је Барашин.

Он је истакао да ће у јулу и августу бити забиљежено више долазака и изразио очекивање да ће спортски догађаји уз редовну туристичку понуду града имати позитиван ефекат.

Барашин каже да је и даље забиљежен највећи број долазака туриста из Србије, са повећаном тенденцијом долазака из Хрватске и Словеније.

„Имамо и све већи број долазака са удаљених дестинација како европских, тако и интерконтиненталних“, рекао је Барашин.

Он је рекао да је као и у ранијем периоду, у Бањалуци веома популаран авантуристички и етно-туризам.