СТО одбацила жалбу Русије о увозу свињског меса из ЕУ

24-02-2017 11:19:06 | | / vostok.rs |


Светска трговинска организација (СТО) одбацила је жалбу Русије која је тражила ревизију одлуке СТО којом се одбацује забрана на увоз свињетине из ЕУ у Русију, преноси „Ројтерс“.

Крајем септембра Русија је поднела жалбу на решење СТО у спору „Руска Федерација — мере у погледу ограничења увоза живих свиња, свињског меса и других свињских производа из Европске уније“.

Извештај арбитражне групе изашао је 19. августа, а према њему се сматра да је ограничење увоза живих свиња и свињског меса из Европске уније у Русију у супротности са правилима СТО, са изузетком ограничења у погледу Летоније, што је, упркос позитивној одлуци за ту земљу, и постао један од основа за жалбу.

Федерална служба за ветеринарску и фитосанитарну контролу („Росељхознадзор“) од 30. јануара 2014. године забранила је увоз производа од свињског меса из земаља ЕУ у Русију до добијања гаранција безбедности од Европске комисије. Одлука је донета након што је у Литванији забележена епидемија афричке свињске куге.

Средином фебруара откривено је још једно жариште у Пољској. Европска унија је ову забрану назвала несразмерном и упутила захтев СТО да формира експертску групу за решавање спора у вези са забраном коју је увела Русији на увоз производа од свињског меса из земаља ЕУ.