Чанчар: Повећан број туриста

25-08-2014 01:31:46 | | СРНА/ capital.ba/ mojenovosti.com |

У Националном парку „Сутјеска“ у три мјесеца овогодишње туристичке сезоне повећан је број долазака и ноћења туриста, што указује да су се исплатила улагања у инфраструктуру, туристичку сигнализацију и маркетиншку промоцију, каже директор овог парка Зоран Чанчар.

У три мјесеца регистровано је 3.500 ноћења и 5.200 долазака туриста, а у истом периоду прошле године 2.000 ноћења и 3.500 долазака.

Чанчар каже да је доста урађено на инфраструктури на објектима и уређењу комплетног простора.

„Ове године имамо туристе из свих земаља бивше Југославије, а посебно нас радује повећање броја долазака страних туриста из земаља Европе“, рекао је Чанчар.

На Пријевору, у подножју Маглића, ове године отворена су три катуна капацитета 16 лежајева.

Катунски смјештај, судећи према попуњености, све више интересује како домаће тако и стране туристе, па су Националном парку „Сутјеска“, према ријечима Чанчара, у току преговору за изградњу додатних објеката.

„Катуни имају перспективу. Циљ нам је да реконструшемо све катуне не само на подручју Пријевора, већ и на другим локацијама. Мислим да ће бити настављена градња катуна, за шта су заинтересоване и стране међународне организације“, нагласио је Чанчар.

Бољка овог националног парка остаје девастирани Хотел „Сутјеска“, за чију обнову је потребно 2,5 милиона КМ.

„Циљ је да овај објекат, који је имао више од 100 лежајева, буде реконструисан. Према предрачуну, потребно је 2,5 милиона КМ, које парк не може сам да обезбиједи“, истиче Чанчар.

Он каже да на хитну реализацију чека и пројекат расвјета магистралног пута кроз центар урбаног дијела Националног парка „Сутјеска“.

„На томе радимо годинама. Обраћали смо се и општини и ресорном министарству. Имамо најаве да би до краја године расвјета могла бити урађена“, додаје Чанчар.

У Националном парку „Сутјеска“ надају се да ће кренути реконструкција објекта у којем ће бити смјештен Центар за едукацију, развој и истраживање из области екологије, шумарства, пољопривреде и руралног развоја.

Према пројектној документацији, у Центру ће бити лабораторије, сале за предавање и смјештај капацитета 40 кревета.