Руски научници развили системе за концентрисање соларне енергије

18-02-2017 08:09:34 | | / vostok.rs |


Руски научници развили су системе за концентрисање соларне енергије (соларни концентратори) направљене од флуоресцентних полимерних материјала како би обичне прозоре претворили у соларне панеле, саопштио је Федерални универзитет руског Далеког истока (ФЕФУ).

„Научници Факултета природних наука ФЕФУ, у сарадњи са Институтом за хемију Руске академије наука, развили су нове луминисцентне полимерне материјале који потенцијално могу да доведу до стварања прозора-енергената који могу да претворе сунчеву светлост у електричну енергију“, саопштио је Универзитет.


Научници сматрају да се нови материјали могу користити за производњу јефтиних превлака које би се постављале на обична прозорска стакла или неку другу површину на коју пада сунчева светлост и тако прикупљале и претварале светлост у електричну енергију.


„Конвенционалне соларне ћелије су веома скупе, има ниску ефикасност дифузног светла и захтевају велико место за постављање. Насупрот томе, соларни концентратори смањују потражњу за фотонапонске претвараче, користе дифузно светло и могу се поставити на било коју површину“, каже Александар Риџ, један од научника пројекта.