Ослобођење Палмире је питање културе и науке

15-02-2017 07:28:05 | | / vostok.rs |


Борба за ослобођење Палмире зависи од координације свих земаља укључених у сиријски конфликт, а то је неопходно учинити што је могуће пре јер одуговлачење може резултирати потпуним уништењем тог древног града, изјавио је шеф одсека за антику и музеје у сиријској Влади Мамун Абдулкарим.

„Рат није само сиријски, већ светски, јер се ради о борби за светску историју. Сматрам да сви савезници сиријске армије, уз помоћ руске авијације, морају да координишу своје акције, невезано за политичка питања Сирије. Ослобођење Палмире је питање културе, науке. Што пре то буде учињено, то ће мања штета бити по тај древни град“, рекао је он.

Абдулкарим је такође рекао да је обнова тог града и те како могућа, те да се тим питањем баве сиријске службе у сарадњи са Унеском, Русијом, као и са многим другом западним земљама које су заинтересоване за очување светске културне баштине.

„Иако је немогуће обновити сто одсто порушених грађевина, врло је вероватно да ћемо обновити макар пола од тога. Намеравамо да то учинимо и позивамо све земље које поштују културну баштину да се прикључе том процесу“, додао је он.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут