Православље је непобедиво

21-08-2014 11:44:35 | | Двери, фото: Двери/ mojenovosti.com |

На промоцији су учестовали јереј Арсеније Арсенијевић, старешина Вазнесењске цркве у Београду, Дејан Павловић, уредник и издавач овог издања, и Небојша Мастиловић, теолог, појац при Вазнесењском храму у Београду и аутор веома слушаног албума савремене српске духовне музике „Сјајне српске звезде“.

Најчитанију православну књигу данашњице и њеног аутора, једног од најутицајнијих црквених личности савременог православља, најпре је представио Дејан Павловић из издавачке куће „Чувари“. Књига је заправо монашка аутобиографија о. Тихона, урађена у форми филмског приповедања о личном преобраћењу у православну веру, савременом манастирском животу, чудима Божијим у наше доба и најзначајнијим духовним оцима савременог руског православља. И сама књига, својим филмским сликама и сугестивним приповедањем, изазива преобраћење у срцима многих читалаца, истакао је Павловић, и на крају свог излагања представио и друга издања ове издавачке куће, која поред књига издаје и музичке дискове и цртане филмове за децу, као што је познати руски цртани филм „Маша и медвед“.

О. Арсеније је указао на духовни значај ове књиге, која и када приповеда о грешним људима никога не осуђује и из које исијава љубав, као најважнија хришћанска врлина. Њена филмска нарација блиска је савременом човеку који је навикао на филмски језик, и то је вероватно разлог њене толике популарности, да је до сада само на србском језику продата у више од 20.000 примерака, што представља бестселер не само у свету православне литературе већ књижевности уопште.

Небојша Мастиловић је уз гитару отпевао пет својих познатих песама: Со земљи, Богородичин град, Бедем, Ој Србијо Божји доме и Крст на врху Србије, као и премијерно изведену нову песму Невидиљива граница, и у потпуности оправдао реноме најталентованијег србског аутора и извођача савремене духовне музике.

У завршној речи, Бошко Обрадовић у име организатора указао је на непобедивост Православља на примеру Русије, у којој су за време комунизма затворене све цркве и манастири, побијено више стотина хиљада монаха и свештеника и име Божје готово било забрањено и заборављено, да би у последњих неколико година у Русији било обновљено преко 30.000 цркава, а на предлог председника Путина у московском Кремљу биће отворена још два манастира. Сви они који трагају за смислом живота данас се о Православљу могу информисати и кроз овакве књиге и ауторе, али и цртане филмове, музику, интернет и друге врсте савремене уметности и информационих технологија, кроз које се у модерном времену и на модеран начин шири и сведочи реч Божија у савременом свету.

Следеће недеље, 24. августа тема 9. Летњих духовних вечери у Чачку је актуелна украјинска криза и однос Запада и Русије према Србији, као и србски избор између ове две стране света. Гости су водећи србски интелектуалци у разним друштвеним областима: историчар мр Радован Калабић, адвокат Горан Петронијевић, политички аналитичари проф. др Слободан Антонић и мр Ђорђе Вукадиновић, као и проф. др Дејан Мировић, аутор књиге „Аргументи против ЕУ“, чије друго издање ће изаћи до Сајма књига у издавачкој кући Catena mundi.