Анкара очекује почетак изградње руске нуклеарне електране ове године

04-02-2017 08:49:04 | | / vostok.rs |


Анкара очекује да ће изградња нуклеарне електране „Акују“ у Турској, према руском пројекту, почети 2017. године, саопштио је министар енергетике и природних ресурса Турске Берта Албајрак.

„Циљ нам је да први реактор нуклеарне електране буде уведен у експлоатацију до 100. годишњице проглашења Турске Републике, 2023. године“, рекао је Албајрак, а преноси агенција Анадолија.

У новембру прошле године саопштено је да компанија „Акују нуклеар“, која припада руској државној корпорацији „Росатом“, намерава да преда документе за добијање лиценце за изградњу објекта турској Агенцији за атомску енергетику почетком 2017. године. Након предавања докумената компанија ће добити ограничену дозволу за изградњу.

Споразум Русије и Турске о сарадњи у изградњи и експлоатацији прве турске нуклеарне електране на платформи „Акују“ у области града Мерсин на југу Турске потписан је 2010. године.

Пројекат „Акују“ чине четири енергетска блока с руским реакторима типа ВВЕР. Капацитет сваког енергетског блока је 1.200 мегавати.

Вредност пројекта је око 20 милијарди долара.

Свечано полагање темеља морских објеката нуклеарне електране било је у априлу 2015. године.