Microsoft најавио отказивање подршке за Windows 7

15-08-2014 05:46:42 | | B92, фото: flickr.com/Brent Schmidt/ mojenovosti.com |

Компанија Microsoft је најавила крај проширене подршке Windows 7 за 2020. годину, док ће класична подршка том програму бити окончана 13. јануара 2015. године.

Windows 7 је инсталиран у око 50 одсто рачунара у свету, а Microsoft се нада да ће успети да у најављеним роковима омогући постепени прелазак корисника на његов нови оперативни систем Windows 8, објављено је данас на веб сајту zone-numerique.com.

Аналитичка компанија Gartner препоручује корисницима да се припреме за ту промену али и да сачекају да буде лансиран на тржиште Windows 9 како би одмах прешли на тај оперативни систем.

Мицрософт је укинуо подршку за Windows XP оперативни систем у априлу ове године. То је био први популарни оперативни систем који је Microsoft лансирао после кризе Y2K 2001. а у тренутку отказивања подршке био је инсталиран на готово 500 милиона рачунара широм света, што значи да га поседује један од пет десктоп рачунара на свету.

Након великих критика и малог удела верзије Windows 8 на тржишту (неки аналитичари сматрају да је Windows 8, уз таблете, један од главних разлога за све слабију продају персоналних рачунара у последње време), Microsoft је представио прву велику надоградњу Windows 8.1.