БиХ је међународни протекторат највишег степена

15-08-2014 04:20:05 | | СРНА/ mojenovosti.com |

БиХ је међународни протекторат највећег степена, у којем странци могу да раде шта желе и да ни зашта нису одговорни, оцијенио је декан Правног факултета Универзитета у Бањалуци Витомир Поповић.

Поповић је рекао Срни да садашња власт у БиХ "и јесте и није туђинска".

"Туђинска је у томе што постоји толики број странаца који и даље покушавају да се понашају као газде из себи својствених интереса и разлога", појаснио је Поповић.

Према његовим ријечима, високи представник у БиХ мјесечно кошта грађане 50.000 КМ и то је дио новца који грађани морају да плате из својих џепова иако не приме плату или немају чиме да плате струју.

Поповић је додао да је слична ситуација и у Суду БиХ у којој се налазе стране судије којима је давно истекао мандат.

"БиХ је међународни протекторат највећег степена. У таквој ситуацији би требало да постоји одговорност оних који су увели протекторат. У БиХ дефакто имате протекторат, а дејуре га нема, због чега странци могу да раде шта желе и ни зашта нису одговорни", каже Поповић.

Он сматра да један народ, ако није способан да има судску, извршну и законодавну власт, онда не може рачунати да има државу.

Поповић је указао да би и данас у БиХ на одређен начин могао да се примјењује специфичан бунт Петра Кочића против туђинске власти.

Поповић је истакао да се Кочићеви говори у парламенту у Сарајеву у доба Аустро-Угарске монархије цитирају и читају скоро у цијелом свијету.