Преминуо глумац Горден Кеј, Рене из серије „Ало, ало!“

23-01-2017 05:32:41 | | / vostok.rs |


Енглески глумац Гордeн Кеј, најпознатији по улози Ренеа у серији „Ало, ало!“ преминуо је у 75. години.

Горден Фицџералд Кеј био је позоришни и телевизијски глумац који је светску славу стекао улогом конобара Ренеа Артоа у Би-Би-Сијевом награђиваном ситкому Ало, ало!, који се приказивао у периоду од 1982. до 1992. године, и чија се радња дешавала у окупираној Француској током Другог светског рата.

Кеј се појавио у укупно 84 епизоде, као и у позоришној верзији.

Његова последња телевизијска улога била је управо jeднократан повратак у серију Ало, ало! 2007. године, епизоду која је окупила неколико глумаца из оригиналне поставе.

Такође се појавио у Би-Би-Сијевом скечу Револвер 2004. године.

Као младић, Горден Кеј је активно играо рагби, радио је и у фабрикама текстила и трактора. Студирао је на Универзитету „Кинг Џејмс“ у родном Хадерсфилду, а током студија радио је и као радијски водитељ.

Године 1965. направио је радијски интервју са „Битлсима“.

Глумом је почео да се бави по окончању студија и углавном је наступао у споредним улогама у телевизијским серијама. Највећи успех у каријери остварио је глумећи главну улогу у поменутој хумористичкој серији Ало, ало!.

Током јаке олује у Европи која је захватила и Велику Британију 1990. године, доживео је тешку повреду након што се део дрвене рекламе одломио, пробио ветробран његовог аутомобила и забио му се у чело.