Руски филм „Викинг“ биће приказан у Србији

16-01-2017 08:48:09 | | Илустрација: Kinopoisk.ru/ vostok.rs |


Филм о руском кнезу Владимиру, чије снимање је коштало 20 милиона долара, пробио се међу десет најгледанијих филмова у свету. Преко 60 земаља је откупило права за његово приказивање.

Преко 60 земаља је купило права за приказивање руског филма „Викинг“. Међу њима су Немачка, Шпанија, Белгија, Швајцарска, Чешка, Словачка и земље бивше Југославије. Потписани су уговори са Кином, Корејом и земљама југоисточне Азије и Латинске Америке.

„Изузетно је добро што су десетине земаља оцениле филм ’Викинг’ и купиле права за његово приказивање. То је велико признање када је реч о квалитету филма, али и доказ великог интересовања заруску историју.Нема сумње да ће приказивање у иностранству допринети већем финансијском успеху филма“цитира агенција ТАССпродуцента Константина Ернста.

Снимање је коштало 20 милиона долара. Филм је премијерно приказан 29. децембра и током првог јануарског викенда је у Русији остварио приход од 6,7 милиона долара, више него америчка драма „Скривена лепота“ са Вилом Смитом у главној улози. Самим тим се „Викинг“ пробио међу десет најгледанијих филмова викенда, што се догодило први пут у историји
руске кинематографије, саопштио је ТАСС позивајући се на агенцију „Роскино“.

„Викинг“ је снимљен по мотивима руских летописа из 12. века. То је прича о животу
кнеза Владимиракоји је доспео на власт у Старој Русији и превео је управославље. Главну улогу у филму игра глумац Данила Козловски.

Треба рећи и то да филмски критичари и многи гледаоци нису одушевљени филмом, и поред његове почетне гледаности. У реаговањима на друштвеним мрежама корисници после посете биоскопу оптужују „Викинг“ за антиисторизам и русофобију. Они, наиме, сматрају да су у филму Руси приказани као примитивни и крвожедни Варвари који живе у рљавштини, за разлику од „аутентичних“ хришћана из Византије.

Тачну информацију о томе када ће се филм приказивати у Србији саопштићемо додатно.

Руска реч