Одржана изложба о царској породици Романов

03-01-2017 09:41:06 | | / vostok.rs |


Братство храма светог Александра Невског, Сретењски манастир из Москве и студио „Руски Цар“ су у недељу, 1. јануара, на празних Светих Отаца, у храму светог Александра Невског организовали изложбу о Мученичкој Царској породици. Изложба је отворена након Свете Литургије.

Храм Светог Александра Невског, који се налази у старом делу Београда, на Дорћолу, је један од храмова који посебно поштује руске светитеље, свакако и Царске Мученике. Међу београђанима је познат као омиљено молитвено место.

Много верног народа се окупило овог првог, јануарског јутра на литургијском сабрању. Окупили су се да заједно узнесу молитве Господу, узму освештани бадњак за кућу, размене топле речи са драгим људима. Изложба која је тада уприличена дала је овом јутру посебно празничну ноту.

Изложбу је отворио старешина храма, отац Вајо Јовић. Док се делила нафора, отац Вајо се обратио верном народу. Позвао је све присутне да погледају изложбу о руској династији Романов. У својој беседи, старешина храма се осврнуо на историјске чињенице и разлоге због чега је царска породица Романов неодвојиви део српске историје. Том приликом се захвалио оцу Игњатију Шестакову и Сретењском манастиру на оваквом благослову.

Верници су имали прилику да погледају фотографије царске породице у свакодневним пословима, њихове портрете, као и војне фотографије. Посебно интересовање су изазвале фотографије најмлађих чланова династије, фотографије које доносе сву лепоту словенског лика.

Важно место су заузеле и речи Светог Владике Николаја о Цару Николају, које је Епископ Жички и Охридски изговорио 1932.године, на празник Светог Равноапостолног Кнеза Владимира Руског.

Посетиоци су били упућени и у сам концепт пројекта „У сусрет Руском Цару“. Идеја и циљ овог пројекта су да се пробуди сећање на породицу Романов, упозна са животом и жртвеним служењем породице последњег Руског императора.

Управо мученик цар Николај и његова породица уживају посебну љубав код србског народа. Буђење сећања на царске мученике носи посебан значај у долазећој 2017. години, када се навршава 100 година од почетка велике руске трагедије, а 2018.године 100-годишњица мученичке кончине последњег Руског императора и његове породице, који су у Руској и Србској Цркви прибројани лику светитеља.

Ово је једанаеста по реду изложба организована у оквирима Српске православне цркве.

Фото и текст: Ива Бендеља,
Православље