Кроз лавиринте Русије: Како преживети руску зиму?

28-12-2016 07:26:36 | | Илустрација: Руслан Шамуков/ТАСС/ vostok.rs |

Чак иако никада нисте били зими у Русији, вероватно сте чули да су код нас у то доба велики мразеви, да се људи не возе аутомобилима него јашу специјално обучене медведе којима вотка служи као „гориво“ и многе друге занимљивости. У овом упутству ћемо се потрудити да вам дамо неке савете који вам могу помоћи да се припремите за зимовање у Русији.


Зими је у Русији заиста хладно. У сваком случају, температура у европском делу Русије редовно се спушта испод минус 10, а у појединим подручјима жива у термометру показује и далеко страшније бројке. На пример, у Сибиру је понекад и минус 50. Сви странци се, међутим, чуде када им дође Рус и каже: „Ала је хладно!“, иако је напољу нула степени и само дува хладан и влажан ветар. Рецимо отворено: зима у Русији јесте хладна, али Руси нису отпорнији на мраз од осталих људи. И њима је хладно када је температура негде око нуле.

Понекад ноћу почиње да пада снег, и затим пада веома дуго. Снег усред зиме у Русији не може изненадити никога осим комуналних служби. Кад ноћу падне снег, ујутру не може никуд да се прође јер машине за чишћење снега заузму све траке на путевима, а растојање до вашег одредишта постаје троструко веће, чак иако треба да прођете само пар градских насеља. Узгред, ако сте чврсто решили да кренете аутомобилом, саветујемо вам да ујутру устанете пола сата раније. То време ће вам бити потребно да пронађете свој ауто, да га ископате из смета и загрејете.

Да, аутомобилима се не пише добро кад дође зима, али ће још горе проћи ваша обућа. Асфалт на пешачким стазама се обилато посипа специјалним хемијским реагенсима, после чега на тротоару заиста нема снега, али нема ни шансе да прођете таквим тротоаром а да затим на обући не откријете велике мрље и флеке. И оне се не могу увек тако лако и без последица уклонити са обуће.

Зима у Русији може и да дође и да прође када се то од ње не очекује. Понекад је температура у децембру изнад нуле, што свакако не доприноси бољем новогодишњем расположењу. Људи се мање радују када нема сметова, када нема оног искричавог снега, када у парковима нико не хода на скијама, а деца се не санкају и не праве снешка. Али, ипак се не треба опуштати, јер то по правилу значи да ће у априлу (када се у већини земаља људи већ спремају за одмор на плажама) Руси морати да облаче шалове и да се грудвају. Узгред, то је додатни проблем и за возаче. Наиме, веома је тешко проценити када треба стављати зимске, а када летње гуме.

Руси се често шале да су најпоузданији они романтични односи који се успоставе током зиме. Наиме, ако су двоје успели да се испуне међусобним симпатијама и да сагледају нешто лепо у другој особи ипод три џемпера и две јакне, то онда значи да су њихова осећања права и да ће дуго трајати. Бар тако се прича. Ми то не можемо ни потврдити ни негирати, само вас упозоравамо. Али вам не саветујемо ни да се облачите лагано.

Зима се у Русији асоцира са нечим чаробним и бајковитим, са нечим што претходи Новој години, а Нова година је највећи зимски празник. Католички Божић у Русији прође скоро неприметно, али се ипак током целог децембра осећа нека претпразнична ужурбаност, а у продавницама морате пазити да се не сударите са другим купцима који у рукама носе гомилу поклона. На улицама се праве клизалишта и организују сајмови, постављају се јелке и на све начине се ствара празнична атмосфера.

Ако планирате пословни сусрет за крај децембра, онда је боље да га одмах одложите за средину јануара. Што се више ближи Нова година расположење грађана Русије се мења и постаје празнично, и све је мања жеља да се ради нешто што није везано за куповину поклона и кићење јелке. Првих 8 дана јануара цела земља званично не ради. Због тога је боље да све одговорне послове и активности одложите за касније.

Може се десити да у Русији не буде пролећа или јесени, али зима не може да „омане“, чак иако дође у априлу. Ако сте одлучили да зимујете у Русији, биће то једно незаборавно искуство – понећете кроз живот много лепих успомена и осећања.

Виталиј Зупцов, Руска реч