Журова: Никаквог допинг програма на државном нивоу није било

28-12-2016 10:59:31 | | / vostok.rs |


Русија није негирала да у земљи постоје случајеви коришћења допинга међу спортистима, али никаквог програма на државном нивоу није било, изјавила је посланица Државне думе и олимпијска шампионка Светлана Журова.

Она је на тај начин прокоментарисала чланак „Њујорк тајмса“ о томе да су наводно поједини руски званичници признали да у Русији постоји допинг систем који је погодио највећа светска спортска такмичења током ове године.

„Није ми јасно како такав програм може постојати на државном нивоу. Нека ми неко објасни онда како то да не постоји ставка у буџету која се односи на допинг програм? Ако је програм на нивоу државе, онда мора да постоји и адекватна буџетска линија“, истакла је она.

Према последњем извештају истражитеља Светске антидопинг агенције Ричарда Мекларена, од 9. децембра више од 1.000 руских спортиста је учествовало у програму 2011–2015. године с којим је била упозната и држава. Истовремено, директорка Антидопинг агенције Русије Ана Анцелиович још тада је рекла да је у питању институционална завера у коју нису били укључени владини званичници.