Ускоро небодер од рециклираног отпада

07-08-2014 02:52:28 | | Тањуг/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Француски архитектонски студио Шартије-Корбасон (Chartier-Corbašon), у сарадњи са британским студијом ВС, представио је план изградње небодера од „отпада“ који су направили будући станари.

Први „еколошки“ небодер појавиће се у Лондону, и у цјелини ће бити обложен плочама од рециклираног папира и пластичног отпада, пише портал Цроенерго.еу.

Небодер би „растао“ с временом, у зависности од тога колико отпада направе будући станари, а архитекте очекују да би фасада требало да буде готова за годину дана. Изградњом оваквог небодера смањила би се количина отпада, као и трошкови изградње.

Иницијални костур зграде био би направљен од цијеви које подсјећају на скеле од бамбуса, а у које би се касније уграђивали рециклирани елементи. Монтажне скеле расле би заједно са небодером, те би се тако осигурао органски раст зграде у складу са потражњом за стамбеним просторима.

На крову небодера поставио би се погон за рециклажу, док би се у приземљу налазило двориште за прикупљање различитих материјала, као што су стакло, пластика и папир.

Једном завршен, небодер би требало да има изглед уске и високе пирамиде испуњене прозирним панелима од рециклираног стакла и пластике, како би се омогућио максимални улазак дневног свјетла у животни простор.

У конструкцији овог еко-небодера предвиђене су и мини ветроелектране, ради производње енергије за напајање лифтова и обезбјеђење расвјете.