САД позвале МОК да казни Русију због „стварања допинг система“

11-12-2016 10:39:49 | | / vostok.rs |


Председник Америчке антидопинг агенције Тревис Тајгарт у интервјуу за телевизијски канал Си-Ен-Ен позвао је Међународни олимпијски комитет да казни Русију због „стварања допинг система“.

У петак је у Лондону представљен други део извештаја комисије Ричарда Мекларена, у којем се тврди да је више од хиљаду спортиста из Русије учествовало у манипулацијама с допинг тестовима у 30 врста спорта, на разним такмичењима.

Први део извештаја канадског правника објављен је уочи Олимпијских игара у Рио де Жанеиру, након чега су многи руски спортисти лишени права да учествују на овом такмичењу. Према речима Тајгарта, извештаји Мекларена дају „исцрпне одговоре“ на сва питања о ономе што се догађало у руском спорту. Руска страна „треба да призна истинитост овог извештаја и утврђених доказа“ док систем не буде реформисан.

Председник Америчке антидопинг агенције сматра да је МОК требало строже да казни Русију још пре Олимпијских игара у Рио де Жанеиру. Тиме би, како је рекао Тајгарт, руководство Комитета дало јасан сигнал да политика потпуне нетолеранције према допингу и подршке „чистим“ спортистима нису само празне речи, већ да се могу потврдити на делу.

„Сада МОК има још једну шансу: могли би под хитно да донесу уредбу о привременом искључивању Олимпијског комитета Русије и да учине тако да у Русији не може да се одржи ниједно међународно такмичење док год цео систем не буде исправљен у складу с нормама“, изјавио је Тревис Тајгарт.