Grčka ovog ljeta očekuje rekordnih 20 miliona gostiju

05-08-2014 03:10:30 | | capital.ba/ mojenovosti.com |

Грчка овог љета очекује рекордних 20 милиона гостију. А то је раст од десет одсто у поређењу с претходном, исто тако рекордном годином. Изгледа да ће туризам и овог љета бити „појас за спашавање“ грчке економије, извјештава Ал Џазира.

Море, сунце и историјске знаменитости одувијек су мамили туристе у Грчку. Ни бриге због социјалних немира те могућег изласка из еврозоне нису туристе одвратиле од љетовања у тој земљи.

А сада, с обзиром на то да држава показује знакове економског опоравка, број посјетилаца је нагло порастао.

Андреас Андреадис, предсједник грчке Туристичке конфедерације, казао је: „Грчка је поново у моди, то је добра вијест.

Са свих страна чујем: ‘Идемо у Грчку ове године’. То је заиста одлична вијест за земљу и њену економију“.

Туризам Грчкој доноси највише новца. На њега отпада готово петина грчког бруто друштвенога производа.

Током кризе власници хотела и ресторана обарали су цијене како би привукли посјетиоце и били конкурентни осталим туристичким дестинацијама. Чини се да је то донијело резултате.

„Мислим да су цијене у хотелима пристојне, али ни у ресторанима нису лоше“, рекао је Давид Абрамовиц, туриста из Цалифорније.

Туриста из Холандије Peter Маiјdеrwiјk је додао: „Било је заиста тужно гледати како криза погађа Шпанију, Португал, Италију и Грчку. Да, било је много финансијских разлога, али то нема везе са земљом и људима који у њој живе“.

Грчка ове године очекује приход од туризма од 13 милијарди евра.

Након шест узастопних година рецесије, грчка економија ће током 2014., према прогнозама, остварити раст од 0,6 одсто. Земља се извукла захваљујући 240 милијарди евра кредита ММФ-а и Европске уније, у замјену за провођење строгих реформи.

Туристички раст требао би створити 50.000 нових радних мјеста.

Иако то неће ријешити проблем високе незапослености од 27 одсто, ипак је значајан корак ка повратку Грчке титули „драгуља Медитерана“.