Тајни суперхотел на Криму

04-12-2016 11:11:04 | | Илустрација: Сергеј Слуцки/ vostok.rs |

Туристима који воле да откривају нова необична места на глобусу предлажемо нову дестинацију – тајни хотел са пет звездица „између мора и гора“.


На путу према кримској туристичкој оази

На путу према одмаралиштуMriya,удаљеном 27 км од Јалте, наш ауто се нашао између два врло упечатљива пејзажа. Са леве стране тиркизне воде Црног мора, а са десне шаренило планине Ај Петра. Риђе јесење лишће као на филму полако пада на пут и лети на шофершајбну. Након пола сата вожње усред шуме се пред нама појављује Mriya Resort & Spa, који споља више личи на крила огромног лептира или на огромни лотосов цвет него на хотелски објекат.

Радници овог одмаралишта на Криму причају да је концепцију пројекта Mriya Resort осмислио британски архитекта, сер Норман Фостер, који је пројектовао мост „Миленијум“ у Лондону, небодер „Торе Каха“ у Мадриду, „Геркин“ у Лондону и кулу „Херст“ у Њујорку (истини за вољу, ми нисмо успели да пронађемо неки податак који би потврдио Фостерово учешће у овом пројекту). Реч „mriya“ на украјинском значи „снови, машта“.

Илустрације: Сергеј Слуцки
Sergey Slutsky
1/9

Са аеродрома у Симферопољу до хотела Mriya Resort & Spa може се стићи за два сата бизнис-седаном који ће доћи по вас из хотела, или за само пола сата атрактивног лета хеликоптером изнад црноморске ривијере. Неустрашиви љубитељи пустоловина имају и трећу варијанту – могу да превале 86 км најдужом тролејбуском линијом на свету.

Илустрација: Сергеј Слуцки Илустрација: Сергеј Слуцки

Са хеликоптера на јахту и обрнуто

На Криму нема много хотела са пет звездица – један у Јевпаторији, два у Севастопољу и четири у Јалти. А овако великих комплекса уопште и нема – Mriya је једини. Па ипак, после два дана боравка у раскоши базена и спа центара, чак и после хеликоптерских екскурзија и похода у планину човек почиње да тражи чиме би се још забавио.

Илустрација: Сергеј Слуцки Илустрација: Сергеј Слуцки

Срећом, Mriya се налази на врло повољном месту. Аутом се за пола сата стиже до Јалте, а за сат времена до Севастопоља. Можете искористити ово одмаралиште као базу из које можете обићи целу јужну обалу Крима. Ако изнајмите јахту, можете њоме стићи до овдашње варијанте Монте Карла, тј. до Балаклавског залива код Севастопоља, где се на води љуљају јата чамаца, а испод земље је сакривена фабрика за ремонт подморница. Она је некада била строго чувана тајна, а данас је једини такав објекат на свету који је отворен за туристе.

Илустрација: Сергеј Слуцки Илустрација: Сергеј Слуцки

Ако сматрате да је боравак у краљевском хотелу лукс категорије са погледом на море или лична вила у комплексу Mriya са базеном осветљеним изнутра нешто много атрактивно, онда упоредите све то са „апартманима“ у којима је за време Кримске конференције у Јалти 1945. године одсео Винстон Черчил. Од одмаралишта имате само 10 километара вожње дуж обале у правцу Јалте, и стижете у Воронцовљев дворац где је пре 70 година одсела енглеска делегација на челу са премијером. Последњи Рузвелтов, Стаљинов и Черчилов сусрет је одржан у Ливадијском дворцу у Јалти. Њих тројица су се о послератном уређењу света договарали у раскошном ентеријеру бивше летње резиденције царске породице. У суседним салама су личне Стаљинове ствари и вез који су својом руком радиле кнегињице Романов.

Илустрација: Shutterstock/Legion-Media
Илустрација: Сергеј Слуцки
Илустрација: Сергеј Слуцки
2/3

На југу Кримског полуострва планине почињу од саме морске обале. Понегде су то стрме литице идеалне за адреналинско планинарење типа deep water solo, где је вода једино „заштитно средство“. Ако се никада нисте бавили планинарењем, али жарко желите да се опробате у тој дисциплини, посетите занимљиве планинарске стазе на литицама Кошка, Дива и Крило лабудово. До њих можете стићи за пола сата. Те светло-сивкасте стене, које је ветар ту и тамо избраздао, надвијају се благо над обалом. Оне су идеално место за људе који не могу да се одлуче шта им је драже – море или планина.

Јулија Шандуренко, Руска реч