УН: Арапско пролеће регион коштало 614 милијарди долара

11-11-2016 02:09:42 | | / vostok.rs |


Арапско пролеће је регион коштало 614 милијарди долара неоствареног привредног раста од 2011. године, при чему није искоренило проблеме због којих су се грађани побунили, саопштиле су Уједињене нације у првој анализи ове врсте коју је објавила светска организација.

Економска и друштвена комисија УН за Западну Азију је у својој процени пошла од пројекција раста пре Арапског пролећа, а укључила је и земље у којима није директно било политичких сукоба, али су се последице нереда у региону прелиле и на њих, у виду доласка избеглица, губитка дознака или пада туристичке посете. Устанци у оквиру Арапског пролећа, које је почело у Тунису, довели су до смене лидера у четири земље и ратова у Либији, Сирији и Јемену.

У Сирији, где су антивладини протести прерасли у грађански рат у који су укључене и стране силе, губитак у паду БДП-а и прихода износи 259 милијарди долара од 2011. године, наводи Комисија УН, подсећа „Би-Би-Си“. У земљама у којима је дошло до политичке транзиције, нове владе нису спровеле неопходне економске реформе како би искорениле проблеме који су и довели до нереда, наводи се у извештају.

ТАНЈУГ