Нови Сад проглашен европском престоницом културе за 2021. годину.

14-10-2016 09:24:56 | | / vostok.rs |


Нови Сад је проглашен европском престоницом културе за 2021. годину. .

Након финалне презентације пројекта „Нови Сад 2021“, коју је данас у Бриселу одржала новосадска делегација, панел независних експерата донео је историјску одлуку да први град ван ЕУ који ће понети титулу буде управо Нови Сад.

Одлука је донета након посете панела експерата Новом Саду и детаљне анализе финалне апликације на 112 страница, саопштила је данас прес-служба Новог Сада. У завршној фази, данас је одржана и „одбрана“ кандидатуре уз вишесатно усмено представљање апликације од стране делегације састављене од новосадских уметника, професора, урбаниста и кустоса, коју су предводили председник Организационог одбора за кандидатуру Новог Сада за ’ЕПК 2021‘ и председник Управног одбора „Егзит фондације“, Немања Миленковић, и градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић. Након што је прошле године процес кандидатуре готово заустављен, кандидатура Новог Сада поверена је „Егзит“ фондацији, односно Немањи Миленковићу, председнику њеног Управног одбора: „Титула Европске престонице културе има огроман значај за промоцију и брендирање града, потпуно трансформишући град не само у културном аспекту, већ и у друштвено-економском смислу. Градови-победници у прошлости су на сваки евро уложен у културу имали вишеструки повраћај новца, који је износио и до осмоструко увећан прилив новца у односу на уложено.“

„Програмски концепт пројекта ’Нови Сад 2021‘ састоји се из четири области под заједничким називом ’За нове мостове‘. Освајањем престижне титуле за Европску престоницу културе изградићемо нове мостове, и буквално, али и у виду стандарда, метода, принципа, али пре свега вредности које ћемо поделити са свим житељима Европе“, додао је Миленковић. Европска престоница културе установљена је како би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе међу Европљанима, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање и ојачао осећај европејства.

Пројекат „Нови Сад 2021“ осмишљен је као платформа за развој културних и креативних потенцијала града који за циљ има да оснажи културну виталност града, омогући урбану регенерацију, те побољша интернационални углед и туристичку понуду Новог Сада, који је у светским оквирима већ постао познат захваљујући ’Егзит‘ фестивалу, а чија богата културна понуда је на тај начин доспела у пажњу светске културне јавности и туристичке индустрије. Град Нови Сад ће кроз пројекат „Нови Сад 2021“ развити свој локални концепт и стратегију одрживог развоја културног сектора са тежиштем на: оснаживању институција културе, обнови културног наслеђа, јачању културне партиципације, развоју културних и креативних индустрија, децентрализацији и међусекторској сарадњи, стоји у саопштењу. Кандидатуру Новог Сада за европску престоницу културе подржале су многобројне истакнуте личности са светске и европске уметничке сцене, као што су Раде Шербеџија, Аница Добра, Стефан Миленковић, Томас Влашиха, Александра Вребалов и многи други.