Руска „Лада” на електрични погон

07-10-2016 09:36:57 | | фото: Дмитриј Серебрјаков / TAСС/ vostok.rs |

Крајем августа руски произвођач аутомобила „Автоваз“ представио је експериментални модел електричног аутомобила Lada Vesta EV. Хоће ли руска компанија успети да направи пандан електромобилу компаније Tesla?


Овог лета је руска компанија „Автоваз“ први пут представила јавности нову пробну верзију електричног аутомобила Lada Vesta EV. То је већ други руски електромобил произведен у граду Тољатију (986 км југоисточно од Москве). Први је био модел ElLada, направљен на бази популарног модела „Лада Калина“.

Једини примерак

Електромобили у Русији нису много популарни. То се објашњава недовољно развијеном инфраструктуром, суровим климатским условима, политиком цена и малом километражом коју аутомобил може прећи са једним пуњењем.

Међутим, председник центра за индустријски дизајн и иновације „Астра Росса“ Владимир Пирошков сматра да су аутомобили „на струју” потребни и Русији, као и многим другим земљама. „У Москви је ваздух већ доста загађен, а електрични мотор је чиста технологија“, каже Пирошков. „За велике градове то је излаз из ћорсокака и спас од еколошког колапса“.

На електромобил Lada Vesta EV „бацио је око” министар индустрије и трговине Денис Мантуров, и сада овај ексклузивни аутомобил са светлоплавом каросеријом краси његову гаражу. Засада је Мантуров једини власник електромобила Lada Vesta EV.

Поред министра, за аутомобил се заинтересовала и руска нуклеарна корпорација „Росатом“, која је хтела да купи 3-6 хиљада путничких модела за своје филијале. Ова компанија би потенцијално могла да помогне у изградњи станица за пуњење акумулатора у електромобилима. Посао, међутим, засада није склопљен јер је Vesta EV још увек недовршена концепција.

Да ли се исплати?

„Автоваз“ није имао успеха са првим електричним аутомобилом ElLada јер се потенцијалним купцима чинило да је овај модел финансијски неисплатив. Већина произведених аутомобила није продата. Осам примерака је продато по уговору са такси службом у Кисловодску (1.590 км јужно од Москве).

Власник модела ElLada Игор Корхов, инжењер за електромобилске технологије, користи овај модел преко годину дана. „Овај аутомобил може са једним пуњењем да пређе далеко већу километражу од других електромобила који се нуде на тржишту“, прича Корхов. „Једно су декларисане карактеристике, а друго је стварна километража. ElLada са једним пуњењем лети може да пређе 180-220 километара, а зими 120-150 километара. Нова Vesta нуди већу километражу од оне која је предвиђена у моделу ElLada“.

Произвођач је побољшао карактеристике новог седана Lada Vesta EV. Уместо литијум-гвожђе-фосфатних акумулатора које користи ElLada, нови модел се напаја из литијум-јонског акумулатора. Према декларисаним карактеристикама, Vesta EV са једним пуњењем може да пређе 150 километара, тј. 10 км више од претходног модела. Али то је тако у летњем периоду и под условом да не ради клима или грејање, у противном ауто не може да пређе више од 100 км.

„Автоваз“ је водио преговоре о испоруци аутомобила на Крим, али с обзиром на такве карактеристике тешко да ће тамо бити могуће користити ове моделе, јер је у летњем периоду на јужном руском полуострву тешко возити без укљученог клима-уређаја. Како тврди компанија Tesla, њена најскупља верзија „Model S” са једним пуњењем може да пређе највише 407 километара.

Цена – ситница! „У овом тренутку се планирање рокова производње приводи крају“, саопштио је Артјом Мањухин, руководилац одељења за пружање корпоративних информација у информативној служби компаније „Автоваз“. „Тема продаје засада није на дневном реду. Ми проучавамо тржиште и потражњу. Питање продаје неће бити на дневном реду ни у предстојећем периоду“. Цена ће зависити од измена које треба унети у нови аутомобил. „Ти аутомобили су прототипи, али је процес њиховог усавршавања непрекидно у току“, коментарише Мањухин.

Константин Котљаров, руководилац иновационих пројеката службе за инжењеринг у компанији „Автоваз“,рекао једа ће цена модела Lada Vesta EV износити око 40.000 долара, тј. готово два пута више него ElLada, која кошта 20.000 долара. Касније је, међутим, компанија објаснила да је то била цена конкретног изложбеног примерка.

И поред свих потешкоћа, конструктори новог аутомобила сматрају да ће Lada Vesta EV бити јака конкуренција сличним светским моделима.По речимаКонстантина Котљарова, овај електромобил поседује велики извозни потенцијал, јер му је цена приступачна, а има карактеристике сличне моделима које нуди конкуренција.

Најнижа цена аутомобила Tesla у Америци је 72.000 долара. Поменута компанија планира да крајем 2017. године избаци на тржиште Model 3. Он ће коштати најмање 35.000 долара.