Руска Маша, "рођена" на Криму, победила "Дизнија"

03-10-2016 09:52:05 | | / vostok.rs |

Репортер "Новости" у друштву звезда чувеног цртаног филма који је забележио планетарну популарност


Руски серијал анимираних филмова "Маша и Медвед" је постао светски феномен, гледају га деца али и одрасли у чак 120 земаља. А филмић "Маша плус каша" на "Јутјуб" каналу је гледало чак милијарду и 600 милиона гледалаца. Прошле године је серијал био проглашен најбољом анимацијом у Мајамију на "Kidscreenu", који многи сматрају аналогом дечјем Оскару. У Италији је за божићне празнике серијал "Маша и Медвед" био један од најгледанијих, а слично је било и у многим земљама Европе, па све до Јужне Кореје и САД.

Већ годину дана се са успехом показује и гледа на "Нетфликсу", главном онлајн биоскопу планете, а по броју гледања "Маша и Медвед" превазилази Дизнијеве хероје. Слично је и у Србији где је овај цртаћ међу малишанима више него популаран.

Наш дописник из Москве анализирао је тајне успеха те серије, као и то како се дошло до идеје. Прва серија "Маше и Медведа" емитована је 7. јануара 2009, а идеју је дао, режирао и написао сценарио Олег Кузовков.

- Идеју да направим филм о "Маши и Медведеу" добио сам 1996. после летовања на Криму. На плажи сам видео девојчицу која није дала родитељима да се одмарају. Осим родитељима, сметала је и другим гостима на плажи. Али тада пројекат нисам могао да реализујем јер сам тражио инвеститоре. Тек када сам нашао неког озбиљног, кренуо сам да правим екипу и реализујем идеју у 3Д. Инвеститору се свидело како смо замислили ликове па смо почели да радимо, али тек 2007. - прича нам Кузовков, који се сећа и како је телефонирао Денису Червјацову и питао га хоће ли бити режисер цртаћа. - До тада се Денис занимао рекламом и 3Д графиком. Брзо се сагласио.


Олег Кузовков, "отац" чувених цртаних ликова

Олег је већ био написао синопсис прве серије о девојчици Маши која је залутала у шуми где се упознала са Медведом. Кузовков и Червјацов су наставили да пишу сценарио прве серије. Кад је филм био готов, аутори су будно пратили реакције публике. Врло брзо је цртаћ подржао један од руских ТВ канала, а затим су га показали у програму "Спокојна ноћ децо". Тај успех је био сигнал да се крене у стварање повеће екипе и сада у студију ради око 100 сарадника. Иначе, један филмић траје до седам минута јер је то, открива нам Кузовков, идеална дужина да се задржи дечја пажња.

Аутор филма сматра да је главни разлог популарности Маше широм света универзална тема односа детета и одраслог.

- Тачно таква Маша је у свакој породици - говори Кузовков. - Таквих хиперактивних девојчица и деце уопште има у многим породицама, а Медвед је као тата који је после тешке радне седмице хтео да се у недељу одмори, али дете се пробудило у шест сати ујутро. Маша је, како би психолози рекли, "хиперактивно дете", а Медвед је измучен и стрпљив и брижан. Он је спреман да помаже и решава проблеме детета.

На питање црпе ли теме из односа са својом децом, Кузовков одговара кратко: Не.

Гледаоце највише занима како ће завршити серијал "Маша и Медвед"?

- Нисам очекивао тако велику популарност пројекта, тако да засад не могу да кажем како ће и када све то завршити - каже искрено Олег.

Цео пројекат се реализује у анимационом студију "Анимакорд", чији је први производ заправо "Маша и Медвед". Досад су направљене 52 серије, а једна од њих је и чувена "Маша плус каша". У овом студију рођено је и 26 прича "Машине бајке", направљених по мотивима руских народних прича.

МАШИН ГЛАС

КАДА главни сценарист цртаћа Олег Кузовков напише текст на неколико листова формата А-4, уметници цртају сваку сцену, у којој може бити до две хиљаде слика.

По завршетку главног дела посла се снима глас главног лика у филму, Маше. То је глас глумице Алине Кукушкине, којој је сада 14 година. Када је почела да позајмљује глас Маши, Алини је било само шест година. Нове серије озвучује Варја Саранцева. У енглеској верзији Маши је глас позајмила глумица Елис Фишер.

Режисер Денис Червјацов

ОГРОМНА ЗАРАДА

Пројекат "Маша и Медвед" је 2015. године зарадио 225 милиона долара. Само од рекламе на "Јутјубу" месечни приход је, по процени агенције "Блумберг", око 1,5 милиона долара.

Али главна зарада је на додатном бизнису. Штампају се књиге, а један од великих ланаца брзе хране направио је дечји мени "Маша и Медвед". Осим продаје права емитовања, велика је зарада на лиценцама за производњу играчака направљених на основу ликова из серијала. Спретни трговци наручују од произвођача школски прибор са ликовима Маше и Медведа, производи се дечја храна са таквим називиом...

Бранко Влаховић,
Новости