Дани Москве у Београду

27-09-2016 08:13:37 | | / vostok.rs |


Манифестација „Дани Москве“ у Београду биће одржана од 3. до 7. октобра, а током манифестације посетиоци ће моћи да прате спортска такмичења, посете изложбе и концерте и тако боље упознају руску културу.

На конференцији за новинаре која је данас одржана поводом одржавања „Дана Москве“, амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин рекао је да се радује што ће Срби боље да упознају културу Русије, посебно јер се ова манифестација одржава први пут у Београду.

Како истиче, у свету велики градови играју важну улогу, а Москва је, као и Београд, традиционално леп град, не као такозвани градови-музеји Париз или Санкт Петерсбург, али има велику традицију, навео је он. Манифестација „Дани Москве“ већ је, како је рекао, одржана у градовима попут Париза и Пекинга, а сад стиже и у Београд. Грађани Београда ће том приликом видети изложбе руских сликара, слушати концерт Московског академског позоришта игре „Гжељ“, те присуствовати церемонији предаје збирке руских књига.

После „Дана Москве“ у Београду, уследиће и „Дани Београда“ у Москви, и на тај начин ће размена искустава и сарадња између ова два града постати редовна. Градоначелник Београда Синиша Мали изразио је задовољство због најављене манифестације. Како је најавио, договорено је да се у Москви следеће године одржи слична манифестација под називом „Дани Београда“, а биће потписан и протокол о сарадњи у области туризма. То ће допринети порасту туристичких посета из Русије, рекао је Мали и додао да томе у прилог иде и недавно отворени директни лет за Санкт Петерсбург.

ТАНЈУГ