ГУГЛ ТРАЖИ РАДНИКЕ: Није вам потребна диплома факултета!

15-07-2014 08:26:09 | | / mojenovosti.com |

Од дипломе пуно су им важније друге способности кандидата – попут могућности учења, односно брзог решавања проблема, извлачења закључака из наизглед неповезаних информација

Гугл је увек био познат по невероватно тешким и компликованим питањима које су постављали кандидатима током интервјуа за посао па бројни кандидати нису знали шта да одговоре.

Тако је Гугл због бизарних питања попут "колико лоптица за голф стане у аутобус" или "колико бензинских станица има на Менхетну" стекао репутацију компаније која има изразито велике стандарде при запошљавању. Ипак недавно су престали са постављањем таквих питања и признали да она баш немају неког смисла.
"Та питања су потпуни губитак времена", изјавио је Ласзло Бок из Гугла а преноси Бизнис инсајдер.
Он је признао да на темељу одговора кандидата на таква питања не могу да сазнају никакве конкретне информације о кандидатима.
Уместо тих бесмислених питања, ова реномирана компанија сада користи "бихевиоралне интервјуе" у којем жели да сазна све о досадашњем пословном искуству кандидата па их у вези са тим испитују о начинима на који су решили неке тешке аналитичке проблеме.
На тај начин могу да сазнају много више информација о кандидатима, него постављањем чудних питања. Гугл тако може да сазна како су се кандидати понашали у стварним и тешким ситуацијама у којима су се нашли током каријере, као и какве послове кандидати сматрају тешким.
Такође, ова компанија у последње време запошљава све мање људи који су завршили факултет. Од дипломе пуно су им важније друге способности кандидата – попут могућности учења, односно брзог решавања проблема, извлачења закључака из наизглед неповезаних информација и веома им је важно да кандидати имају лидерске способности.
Бок је додао да не траже лидере попут "предсједника шаховског клуба", већ особе које ће знати када требају да воде пројект, а када требају да слушају и следе друге лидере.
Оно што је посебно занимљиво јест да ова компанија никада не тражи експерте за одређена подручја јер сматрају да ће они пронаћи решење за одређене проблема на начине на који су слични проблеми решени милион пута, док особе које нису експерти за та подручја могу да погрше, али ће често доћи до истог решења, док ће понекад пронаћи неки потпуно нови начин за решење проблема и тада долази до иновација.
Управо је то оно што Гуглу треба – иновативни и способни људи који ће бити лидери и тимски играчи те који ће брзо и успешно да проналазе решења за проблеме, а не они који ће знати колико лоптица за голф стане у један аутобус.